Kongres stranke mineva pod sloganom
Kongres stranke mineva pod sloganom "Za ljudi, ki trdo delajo". Foto: Reuters
Cameron ne izključuje možnosti kampanje za izstop iz EU-ja. Foto: Reuters

Vodja torijcev in premier David Cameron ob vse večjem pritisku evroskeptičnih poslancev svoje stranke ne izključuje možnosti kampanje za izstop iz EU-ja. Cameron je ob začetku kongresa dejal, da ne more zagotoviti, da bo njegov poskus dogovarjanja o novih pogojih članstva Velike Britanije v EU-ju obrodil sadove pred referendumom o tem vprašanju, ki naj bi ga izvedli do konca leta 2017.

"Če ne bom mogel dobiti tega, kar Velika Britanija potrebuje, potem ne izključujem ničesar v povezavi z vlogo, ki bi jo igral," je povedal Cameron glede morebitne podpore izstopu iz Unije.

Cameron je ob začetku kongresa še branil svoje načrte o zmanjšanju socialnih izdatkov. Več deset tisoč protivarčevalnih aktivistov in sindikalistov je sicer sodelovalo na protestnem shodu ob kongresu torijcev v Manchestru. Po navedbah zveze sindikatov TUC se je protesta udeležilo okoli 60.000 ljudi.

TUC je pozval k protestu, ki je potekal pod sloganom "Ne varčevanju, da delavskim pravicam", zaradi "škodljivega vladnega programa varčevanja in napadov na pravice delavcev in njihovih sindikatov". Vlada zmanjšuje javno porabo, da bi zmanjšala primanjkljaj in ustvarila presežek. Prav tako namerava sprejeti zakonodajo za omejitev stavk.

Več svobode za izražanje mnenj
Kongres stranke poteka po zmagi konservativcev na parlamentarnih volitvah maja letos, ko so dosegli absolutno večino v parlamentu in so lahko tako sami sestavili novo vlado, ki je prva izključno konservativna od leta 1997.

Po mnenju analitikov bodo konservativci zato malo svobodnejši pri izražanju različnih mnenj znotraj stranke. Ob izvolitvi levičarskega Jeremyja Corbyna za novega voditelja opozicijskih laburistov, ki po mnenju številnih konservativcev ni prevelika grožnja, naj bi bil marsikateri torijec pripravljen več tvegati.

Med drugim naj bi se začel krepiti pritisk evroskeptičnih konservativcev na Camerona, ki naj bi glasovali proti članstvu v EU-ju.

Čeprav večina konservativnih poslancev čaka na izid Cameronovih pogajanj z Brusljem o pogojih članstva v EU-ju, analitiki predvidevajo, da se bodo kmalu pojavila precejšnja razhajanja.