Papež Frančišek je lani ustanovil komisijo za preiskavo Vatikanske banke. Na plan zdaj prihajajo različne afere. Foto: EPA
Papež Frančišek je lani ustanovil komisijo za preiskavo Vatikanske banke. Na plan zdaj prihajajo različne afere. Foto: EPA
Vatikan je pod vodstvom papeža Frančiška začel tesneje sodelovati z italijanskimi oblastmi. Foto: Reuters

Policija je danes izdala naloge za aretacijo za Scarana in še dva človeka, zasegla pa je tudi 17-sobno luksuzno Scaranovo stanovanje. Poleg tega je zamrznila tudi devet milijonov evrov na bančnih računih, ki so jih povezali s Scaranom, ki je javnosti poznan tudi pod imenom "monsinjor 500 evrov", saj je bilo znano, da s seboj nosi le velike bankovce. Nekdanjemu visokemu finančniku Vatikana, ki je v hišnem priporu, sicer že sodijo zaradi obtožb o poskusu pretihotapljanja 20 milijonov evrov, poroča BBC.

Policija preiskuje 52 ljudi
Po navedbah policije je bil v Scaranovem domačem kraju Salerno obtožen tudi duhovnik Luigi Noli, pomočnik monsinjorja, ki je že v hišnem priporu, poroča STA. V povezavi s primerom policija preiskuje 52 ljudi, med njimi notarja, ki je domnevno pomagal organizirati operacije pranja denarja, poleg njega pa tudi odvetnike, zdravnike in poslovneže.

Potem ko je Vatikan pretreslo več finančnih škandalov, je papež Frančišek lani vzpostavil komisijo za preiskavo Vatikanske banke. Slednja je okrepila sodelovanje z italijanskimi oblastmi, kar je privedlo do aretacije Scarana lansko poletje. Iz Vatikana so sicer že julija lani sporočili, da so zamrznili Scaranova sredstva, policija pa je danes sporočila, da so ta sredstva znašala 2,2 milijona evrov.

Najnovejše obtožbe proti Scaranu so povezane z lažnimi donacijami, ki naj bi si jih prisvojil Scarano. Tožilci sumijo, da se je Scarano povezal z več desetimi ljudmi, ki so prispevali donacije za dom na smrt bolnih (hospic) v Salernu, pridobljeni denar pa je uporabil za odplačilo hipoteke za eno izmed svojih posestev.

Decembra se je začelo sojenje zaradi tihotapljenja denarja
Scarano je več kot dve desetletji kot visoki finančni uradnik deloval v upravi vatikanskega premoženja (APSA), ki upravlja nepremičnine in borzne portfelje. Lani so ga suspendirali s položaja člana uprave, potem ko so ga obtožili, da je sodeloval v tihotapljenju 20 milijonov evrov iz Švice v Italijo. Pri tem sta sodelovala še pripadnik tajne službe in borzni posrednik, sojenje proti vsem trem pa se je začelo decembra.

Vatikanska banka je ena izmed najbolj skrivnostnih bank na svetu. Ima 114 zaposlenih, ki upravljajo 5,4 milijarde evrov. Po ukazu papeža Frančiška poteka v banki obsežna reorganizacija, papež pa je med drugim najel ameriško finančno-svetovalno družbo, da bo pregledala vseh 19.000 bančnih računov. Tako želi zagotoviti, da bo banka pri svojem delu v boju proti pranju denarja upoštevala vse mednarodne standarde.