Portugalska vstopa v tretje leto recesije. Foto: Reuters
Portugalska vstopa v tretje leto recesije. Foto: Reuters

Anibal Silva je v torek podpisal zakon, s katerim je začel veljati zelo varčevalno naravnan proračun za letošnje leto, a ga je takoj nato poslal v presojo ustavnemu sodišču.

Predsednik priznava, da proračun sledi zahtevam mednarodnih posojilodajalcev, a ni prepričan, da je precejšnje zvišanje davkov zakonito in pravično razporejeno.

Silva meni, da bo proračun nekatere ljudi prizadel bolj kot druge, kar poraja vprašanja o pravični razporeditvi bremen.

Nov udarec za vladne ukrepe
Predsednikova odločitev je korak nazaj za desnosredinsko vlado, ki zagovarja, da je največje zvišanje davkov v zgodovini Portugalske nujno, da bi močno prezadolžena država izpolnila pogoje za mednarodno denarno pomoč, s katero se je rešila pred bankrotom.

Ustavno sodišče je lani že zadalo udarec vladi premierja Pedra Coelha, ko je razsodilo proti ukrepu, s katerim so želeli javne uslužbence prikrajšati za božičnico, tako da je morala vlada poiskati druge vire prihodkov.

Zaradi najhujše recesije po 70. letih prejšnjega stoletja je imela Portugalska lani težave, da bi pobrala dovolj davčnih prihodkov, zato so ji mednarodni posojilodajalci, Evropska unija in Mednarodni denarni sklad, dovolili omilitev proračunskih ciljev.