Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 66 glasov Ocenite to novico!
false
Povejstvo posebnih sil (SOCOM) je bilo ustanovljeno leta 1987, začetki pa segajo že v leto 1980, v čas neuspešnega reševanja talcev v Iranu. Foto: Reuters
false
Oporišče MacDill se uporablja od leta 1941. Njegova prvotna naloga je bila obramba Mehiškega zaliva, v času druge svetovne vojne so tu potekala usposabljanja vojnih pilotov, pozneje pa je oporišče s sedežem posebnih sil in osrednjega poveljstva postalo najpomembnejše v ZDA. Foto: Wikipedia
false
Joseph L. Votel je general s štirimi zvezdicami, ki je bil do marca lani poveljnik posebnih sil ZDA, zdaj pa je poveljnik Osrednjega poveljstva ZDA. Foto: Reuters
Oporišče je veliko vlogo igralo že med drugo svetovno vojno. Foto: Wikipedia
false
MacDill je od središča Tampe oddaljen okoli šest kilometrov. Foto: Wikipedia
Oporišče MacDill je strogo zastraženo, novinarji običajno do njega nimajo dostopa. Mi smo oporišče obiskali na vabilo generala Votla, v okviru programa State Departmenta za izmenjavo novinarjev. Foto: Wikipedia
Iz MacDilla so se vodile vse večje ameriške vojne operacije. Foto: Reuters
Vse bistvene ure Foto: Reuters
General Joseph Votel ob svojih podrejenih. Votel je vodenje Osrednjega poveljstva prevzel lani. Foto: Reuters
Vojaki ob prihodu domov v oporišče s posebnih misij. Foto: Reuters
MacDill je iz oporišča, odprtega leta 1941, zraslo v eno pomembnejših vojaških poveljstev. Foto: Reuters
Za vojake, ki služijo v posebnih enotah, izbirajo "poseben tip ljudi". Foto: Reuters
Vhod v Osrednje poveljstvo ZDA. To poveljstvo pokriva daleč najbolj pereč del zemeljske oble. Foto: Reuters
George W. Bush v oporišču MacDill Foto: Reuters
V MacDillu dela približno 15.000 članov osebja. Foto: Reuters
false
Kosilo ob ponovitvah TV-limonad. Vojaška menza v oporišču MacDill. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Na poveljstvu posebnih sil ZDA: Odločanje o usodi sveta iz "centra za vojne igrice"

Zračno oporišče MacDill, Tampa, Florida
14. junij 2017 ob 06:00
Tampa - MMC RTV SLO

"Fotografiranje je prepovedano. Ob vhodu boste oddali svoje prenosne telefone, če morate na WC, vas bo do njega pospremil eden izmed vojakov," so nam dajali napotke, medtem ko smo se vozili do cilja, stavbe s poveljniškim centrom v zračnem oporišču MacDill v Tampi na Floridi.

"Strogo varovano območje" je milo rečeno. MacDill je tako rekoč neprepusten, hkrati pa je videti kot prizorišče Trumanovega šova, kot vojaško mesto, kjer je vse videti kot zunanji svet – pa vendar svet zase, kjer imajo svoje verige s hitro prehrano, bankomate svojih bank (Armed Forces Bank) in spomenike padlim specialcem. Popolno pokošene zelenice s fontanami na sredini so razdeljene s praznimi cestami in bulvarji - South Boundary Blvd. Socom Memorial Way.

Nekje na desni nas pričaka velikanska tabla "MacDill Air Force Base – Follow us on Facebook!" Na Facebooku sicer ne boste našli kaj dosti uporabnih podatkov – navsezadnje se v MacDillu ponašajo, da operirajo v popolni tajnosti, kar je pričakovano, glede na to, da je v oporišču sedež Poveljstva posebnih operacij ZDA (SOCOM), s katerega nadzirajo vse operacije vojske in mornarice. Od tod so se vodile invazija na Panamo, zalivska vojna, bitke v Somaliji, operacije v Afganistanu, Iraku, Siriji, Libiji in svetovna vojna proti terorizmu.

Enote SOCOM-a, natančneje Tjulnji, so bile tiste, ki so ubile Osamo bin Ladna, a o podrobnostih so molčeči. Vam pa dajo ob obisku, enem redkih, ki jih odobrijo novinarjem, vedeti, da vstopate v posvečen prostor. Do strateške sobe s poveljstvom vodi dolg "hodnik medalj časti" s portreti junakov in fotografijami vojakov, ki pomagajo ranjenim civilistom ali pa se ob sončnem zahodu spuščajo s helikopterjev.

Edinstveni posamezniki in misija nacionalnega prestiža
Kot poudari general Joseph Votel, do lani poveljnik SOCOM-a, zdaj pa poveljnik Osrednjega poveljstva ZDA (CentCom), ki ima štab prav tako v MacDillu, za posebne operacije izbirajo "edinstvene posameznike", ki gredo skozi natančen proces ocenjevanja in izbora. "Od njih pričakujemo, da razmišljajo in delujejo drugače. To so ljudje, ki razumejo okolje in so sposobni prilagajanja. Oni so usposobljeni za uporabo naprednih tehnologij in za delovanje v različnih okoljih," pove Votel, za katerega se zdi, da s svojim strogim, napetim obrazom, kamuflažno uniformo in trpežnimi vojaškimi čevlji nikdar zares ne opusti svoje vojaške persone.

Kot poudari general, na katerega se je pri svojih tajnih operacijah na Bližnjem vzhodu močno opiral prejšnji ameriški predsednik Barack Obama, gre pri SOCOM-u za "misijo nacionalnega prestiža in pomena" ter "eno najsposobnejših ameriških agencij". Ta enota, katere zametki segajo v čas druge svetovne vojne, je odločilna za uspeh ameriških vojaških misij v tujini. "Še posebej uporabna je bila med vietnamsko vojno, ko je bilo treba asistirati lokalnim plemenom. Naša vloga ni bila odločilna, je pa bila ključna. Daleč najpomembnejše za nas pa je bilo 400 dni dolgo dogajanje s talci v Iranu leta 1980. Skušali smo jih rešiti, a nam ni uspelo, in smo izgubili več vojakov," razlaga Votel povod za preoblikovanje posebnih sil v SOCOM, kar se je uradno zgodilo leta 1987.

Kot še pojasni, vojakom, ki jih pošiljajo na misije naravnost iz oporišča v Tampi, ne povedo vseh podrobnosti operacije, jim pa povedo, kam gredo, in poskrbijo, da so v stalnem stiku z družinami.

CentCom: Skrb za tretjino svetovnih spopadov
Če je SOCOM pristojen za nadziranje vrste posebnih operacij, je CentCom odgovoren za nadzor nad območjem, ki se razteza od severne Afrike prek Arabskega polotoka in Bližnjega vzhoda do osrednje Azije. Gre za območje, ki sicer pokriva zgolj slabih deset odstotkov zemeljske površine, a eno tretjino vseh aktualnih spopadov na svetu. "Od tod so se vodili napadi 11. septembra 2001, zato je pomembno, da smo v tej regiji prisotni in jim pomagamo poiskati način, da se rešijo sami," razlaga Votel.

Na tem osrednjem območju je (uradno) nastanjenih 80.000 ameriških vojakov, Votel pa poudarja, da ZDA v tujini v okviru štabov vedno delujejo le s privoljenjem in vabilom tujih vlad. To ponazori s fotografijo litovske predsednice, s katero se prijateljsko rokuje. "35 let že delam v vojski, ampak položaj je zdaj nedvomno najbolj kompleksen," z glasom, ki ne dopušča ugovorov, razlaga general sredi multimedijskega avditorija, poveljstva SOCOM-a, ljubkovalno imenovanega "center za vojne igrice".

S težkimi vojaškimi čevlji stopa sem ter tja po svetlobnem vojaškem zemljevidu, projiciranem na tleh, medtem ko se v ozadju za njim vrtijo posnetki zamaskiranih borcev Islamske države ("Kličem jih Daesh, ker jih nočem počastiti z imenom država!") in Boko Harama, podobe protestov od Turčije do Pakistana, posnetki posledic orožja za množično uničevanje in mamilarskih pokolov v Mehiki, vse skupaj pa uvede bombastična zmontirana podoba vojaške čete, izza katere zlovešče kuka mrki Putinov obraz. Rusija je bila sicer tisti dan, ko smo jih obiskali – narodnostno mešana skupina novinarjev z vseh koncev sveta – minorna tema. So le ravno izgubili enega vojaka v Iraku, stanje v Siriji pa je bilo na vrelišču.

O postranski škodi
A povsem brez omemb ruskega bavbava vseeno ni šlo. "Lagal bi, če bi rekel, da nisem prav nič zaskrbljen, da ruska letala preletavajo ameriške cilje v Siriji, ampak zaupamo v dobre načrte," pravi Votel, ki ima sicer izredno dodelano, po točkah, alinejah in računalniških projekcijah razdeljeno predavanje o tem, kako posebne sile ZDA delujejo ("Vztrajna prisotnost. Razviti dolgoročni odnos s partnerji." - "Podpora in asistenca partnerjem, da razvijejo svoje sposobnosti." - "Diskretne akcije."), ki pa naglo začenja dobivati priokus golih floskul, ko padejo prva novinarska vprašanja.

Da, vedno razmišljamo o tem, da bi bili lahko ti cilji za nekoga tudi sporni. In vedno skušamo delovati s kar se da majhnim odtisom in majhnim številom vojakov," kima Votel. "Trudimo se biti kar se da transparentni, zato smo vas tudi povabili sem," odgovori na vprašanje o kritikah podtalnega, polzakonitega delovanja ameriške vojske v tujini, pri čemer smo imeli novinarji v mislih zlasti sporne napade z brezpilotnimi letali. Ali pa nenamerne napade na bolnišnice in civilne cilje ter mučenje civilistov – postransko škodo vojne.

"Na nemirnih območjih žal si posebne sile včasih narobe razlagajo položaj, in kar vidimo, včasih ni, kot se zdi, zato sklenemo slabo odločitev. Moja prva naloga je, da so moji vojaki varni. Če pa gre kaj narobe, se mora izvesti celovita in poštena preiskava. Sam sem vodil preiskavo leta 2010, ko je bil v Afganistanu ubit britanski človekoljubni delavec. Osebno sem šel k družini in jim izročil poročilo. Priznamo, ko naredimo napake. Zavedam se, da bodo ljudje vedno mislili, da kaj prikrivamo, a skušamo biti transparentni," vztraja.

Hkrati pa njegov sodelavec, veleposlanik Brent Hardt, ki je v oporišču zaposlen kot svetovalec za zunanjo politiko, gladko zavrne, da bi ZDA kdaj privolile v sojenje svojim vojakom v Haagu. "Tu imamo pomisleke, da bi s sojenji lahko postale naše akcije politično vprašanje in bi se pred sodišči razglabljalo o naših posredovanjih. Haag sicer podpiramo, a vojne zločine bomo vedno preiskovali interno," je odločen Hardt.

O partnerstvu s Savdijci: Gre za nacionalne interese
Votel medtem že odgovarja na še provokativnejše vprašanje o domnevni ameriški podpori IS-ju oz. upornikom, ki so se pozneje pridružili IS-ju. "Težko razumem, zakaj bi ljudje mislili, da bi ZDA podpirale tako organizacijo. Mi smo bili država, ki je bila napadena. Vpletenost ZDA v Sirijo in Irak pa je politična odločitev, naše vodstvo po mojem mnenju ravna zelo premišljeno, ko gre za tuje operacije in vpletenost vanje," odgovori general. Hardt pa: "Z diplomatskega vidika težko razločim, kako bi bilo v ameriškem interesu, da bi podpirali IS. Zadnje, kar si ZDA želijo, je, da bi se vrnile na tisto območje."

Malce bolj poveden je bil odgovor poveljstva na MMC-jevo vprašanje o tem, ali si glede na ameriško neomajno podporo Savdski Arabiji, eni večjih kršilk človekovih pravic, lahko sploh zamisli točko preloma s kraljevino. "Partnerstvo s Savdsko Arabijo je dolgo, že iz časov, ko se je Roosevelt slikal s kraljem. Povejte mi: ali je bolje imeti odnos z vlado, pa čeprav sporno, ali pa sploh nobenega odnosa, kot ga nimamo z Iranom? Skušamo ustvariti stabilnost v zelo nestabilnem svetu. To ni popoln svet. Pri izbiri partnerjev gre za nacionalne interese in zaščito vrednot, pri tem pa moramo včasih za partnerje vzeti ljudi, s katerimi sicer ne bi nujno sodelovali," mi odgovarja admiral Mark I. Fox, takrat še podpoveljnik CentComa, ki pa se je kmalu po našem obisku lani upokojil.

Ko so bili izčrpani vsi prepričljivi argumenti ali pa je vprašanje zavilo v preveč politično smer, pa: "Poglejte, samo vojak sem, ki izvršuje ukaze svojih poveljnikov."

Mimogrede, Votel odgovarja zunanjemu ministru ZDA, ta pa predsedniku, medtem ko financiranje in delovanje SOCOM-a in CentComa nadzira kongres. Ko smo mi obiskali oporišče MacDill, so se v ZDA ravno pripravljali na zamenjavo v Beli hiši, a za poveljstvo je bila to zgolj formalnost. "Osredotočamo se na miren prenos moči. Pričakujemo, da bo novi predsednik spremenil politiko, a naš cilj je, da ima novi voditelj popolno sliko, dober vpogled v položaj in tveganja, če bi sklenil spremeniti že utečene postopke. Skratka, našim civilnim voditeljem skušamo priskrbeti najboljši vojaški vpogled," razlaga Votel.

"Za blaginjo in stabilnost"
Na tisti točki general napetost prekine z verjetno najlahkotnejšim intermezzom, kar ga je bil v tistem trenutku sposoben: "Mimogrede, zdaj je čas, če morate na številko 1 ali številko 2 (mala ali velika potreba, op. a.), ampak samo, če je res nujno!"

Ob tem pozivu se še malce bolj postrojijo vojaki, kot neopazna senca razporejeni na vsakem koncu dvorane in po hodniku vse do toalet, medtem ko tistim z večjimi, vzdržljivejšimi mehurji (za oddih?) na velikem platnu zavrtijo še krajši propagandni filmček o leta 1983 ustanovljenem CentComu: podobe revščine, družbenih nemirov in genocidov so se vrtele ob bombastični glasbeni podlagi in slovesnem glasu pripovedovalca, kako CentCom igra ključno vlogo pri spopadanju z vsemi krizami na Bližnjem vzhodu.

"Najbolj raznoliko in številno partnerstvo in koalicija." - "Dela za blaginjo in stabilnost." - "Preprečuje stopnjevanje konfliktov, oblikuje razmere za stabilizacijo območja ..." - "Vsak dan naši vojaki, marinci, obalna straža in civilisti služijo na bojnih linijah najnevarnejših ozemelj."

Del partnerstva tudi Slovenija
Kot povedo, je v Tampi koalicijskih partnerjev 49, vključno s Slovenijo. To zastopa častnica Mojca Pešec, kot slovenska nacionalna predstavnica pri Natovem poveljstvu za transformacijo (Nato SACT) sicer nastanjena v oporišču Norfolk v Virginiji. "Noben partner ni premajhen, da njegov prispevek ne bi imel pomena," poudarijo.

Besedo partner imajo radi in jo večkrat uporabljajo. Tudi v zavojevanih državah.

Irak 14 let po "opravljeni misiji"
Tako se močno opirajo na svoje "iraške partnerje" - pa čeprav je bil povod za napad na Irak, milo rečeno, sporen, država pa je 14 let po tem, ko je takratni predsednik ZDA George W. Bush na krovu letalonosilke USS Abraham Lincoln podal zmagoslavni govor ob transparentu "Misija opravljena", v kaotičnem stanju.

A na Irak gledajo kot na projekt, ki zdaj leži na plečih tamkajšnjih oblasti. "Ne morem reči, da je bilo stanje odlično, a ko smo Irak zapustili, bi lahko nanj gledali kot na kozarec, napol poln. Vi pa nanj gledate kot napol prazen kozarec," se je v filozofske vode spustil admiral Mark I. Fox.

"Al Kaido v Iraku smo uspešno zatrli, a so se zatekli v varni pristan Sirije in se tam oblikovali v IS," Fox razlaga migracije skrajnih skupin. "V Siriji nimamo pravega partnerja, zato tam težko uberemo pristop 'od znotraj navzven', ampak je potreben pristop 'od zunaj navznoter'. Skratka, iskanje zmernih partnerjev, ki bi se, prvič, spopadli z IS-jem, in, drugič, se ukvarjali z Asadovim režimom," razlaga Fox.

Največja uganka: Kako se spopasti z ideologijo
"Za IS smo vedno govorili, da bo potreben čas. Po letu dni akcije smo bili še vedno na začetku, Obama pa je že takoj povedal, da bo tri leta trajala samo začetna faza. To ni klasična akcija, kot smo jih poznali nekoč. Moramo tudi usposobiti iraško vlado, da se sama brani." Partnerstvo. Partnerstvo in vrednote.

"Nekateri ljudje, skupine preprosto nočejo sprejeti vrednot 21. stoletja. Mi celimo simptome, ne pa vzroka. Sam se osredotočam na vojaški del, bom pa priznal, da so potrebni še drugi elementi," z malce jeznim tonom pravi Fox in ob tem posredno prizna, da ZDA še vedno niso našle ključa, kako se spopadati s silami, višjimi od bojnih enot in arsenalov orožja.

Votel je to potrdil: "Eno izmed področij, na katerem nismo najuspešnejši, je spopadanje z ideologijo. Kako preprečiti, da se mladi ne bi pridruževali IS-ju, Al Šababu in podobnim organizacijam."

Burgerji ob ponovitvah žajfnic
A to je še daljnoročnejši cilj kot premagati IS. In prezapletena tema za tisto dopoldne, zato nas pošljejo na okrepčilo v vojaško kantino, tisti dan za čas kosila presenetljivo neobljudeno. "Opozorjeni smo bili, da bodo enkrat med 11. in 14. uro v menzi novinarji, zato je vojakov danes tu tako malo," pojasni romunski častnik, del tiste zgoraj omenjene partnerske koalicije CentComa, ki si je edini upal prisesti k nam.

Tako so bile vrste pred izdajnimi pulti z burgerji, picami, makaroni s sirom in ocvrtimi čebulnimi obročki - vojaški jedilnik tistega dne -, neprimerno krajše. In gostujoče sedme sile so se maloštevilni vojaki izogibali kot kuge. Še pogledi jim niso uhajali k nam, ampak so bili disciplinirano uprti zgolj izmenično v pladenj s kosilom in televizijske zaslone pod stropom, na katerih so se vrteli maratoni ameriških žajfnic. Dnevi našega življenja. Zatišje pred nevihto.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
gizmolinux
# 14.06.2017 ob 06:45
Žalostno je najbolj to, da so prav vojaki, po današnjih vrednotah "najelitnejši" tudi najbolj "možgansko oprani". Povsem ozkogledni svetovni nazor, strogo predpisan skozi indoktrinacijo vojaškega razmišljanja, ki je dobro premišljen in ki se utrjuje skozi vojaški dril. Nobenega samovoljnega razmišlanja o višjih etičnih vrednotah, sočutja, vesti, samo dril to kill. Seveda je tudi žalostno, da se vojake perfidno izkorišča za partikularne interese elit, ki jih uporabljajo za svoje delno privat vojne. Da človeštvo potrebuje vojne je še ena od manipulacij vodilnih elit. In žal se mi zdi, da članek zveni kot, prospekt, za novačenje nabornikov in glorificiranje želje človeštva po uničevanju drug drugega. Se opravičujem, če se motim. Lp
gizmolinux
# 14.06.2017 ob 06:48
Zveni, kot čudovita zaposlitev pri Googlu ali podobno, dokler počasi ne začneš razkrivati, da ni vse tako lepo, kot izgleda.
KLIPAN
# 14.06.2017 ob 06:52
"Pri izbiri partnerjev gre za nacionalne interese in zaščito vrednot, pri tem pa moramo včasih za partnerje vzeti ljudi, s katerimi sicer ne bi nujno sodelovali," mi odgovarja admiral Mark I. Fox, takrat še podpoveljnik CentComa, ki pa se je kmalu po našem obisku lani upokojil."

In "največja demokracija na svetu, ki ščiti človekove pravice, svobodo....." si za najtesnejšega partnerja in za zaščito nacionalnih interesov izbere najhujšo islamistično-šeriatsko državo na svetu, kateri bo prodala za 300 miljard dolarjev orožja in to pod predsednikovanjem krščanskega republikanca-Belega viteza Trumpa?????
Mislim, kake "vrednote" pa ščitijo v islamsko-šeriatski državi???
Diktaturo, bičanje, sekanje glav, kamenjanje, poniževanje žensk.....to so res prave vrednote.
"Nacionalni interes"??
Ja, nafta, plin, lizanje z Izraelom, podpora Isis-u, prodaja orožja.....so glavni "nacionalni interes" največje "demokracije" na svetu.

Ko pa vojakom, postaviš vprašanje iz osnovne šole, pa seveda vsi odgovarjajo enako:
""Poglejte, samo vojak sem, ki izvršuje ukaze svojih poveljnikov."
In če se je potrebno boriti za interese največje islamsko-šeriatske diktature, se je pač treba.
Da bi mislili z svojimi možgani, pa v vojski ZDA itak ni dovoljeno.
Celine
# 14.06.2017 ob 07:36
Moti me, da smo članice NATA postali podpora ameriški ideologiji in ameriškim interesom.
KLIPAN
# 14.06.2017 ob 07:00
Amerika je diktatorska država, ki jo vodi vojska.
Samo poglejte njihov proračun, koliko denarja morajo davkoplačevalci dati za vojsko in vam bo vse jasno.
Zato Amerika nujno potrebuje vojne, ker brez vojn takšen vojaški konglomerat ni opravičljiv.
In dokler bo Amerika toliko denarja dala za vojsko (da pa ga vsako leto več), miru na svetu ne bo.
Veno bo nek nov Irak, Libija, Sirija.....pripravlja se Iran, potem.......pa se bo že še kaj našlo.
KLIPAN
# 14.06.2017 ob 07:34
@veza
V Iraku, Libiji, Siriji.....je pred "osvoboditvijo in demokratizacijo" Amerike-BIL MIR!!!!!!!
Ni bilo vojn, ni bilo Isis-a, ni bilo beguncev.........
Kaj ti tu ni jasno??????

In ker se "suniti in šiiti pobijajo že vse od nastanka islama" (čeprav je bil v prej omenjenih državah pred posredovanjem Amerike mir), je potrebno najbolj skrajno-islamski državi na svetu prodati za 300 miljard dolarjev orožja????
Državi, ki oborožuje Isis Amerika prodaja največ orožja na svetu!!!!
Kaj pri bogu milemu je tukaj nerazumljivo, kaj tukaj ni jasno??
amigo
# 14.06.2017 ob 06:56
Eno od področij, na katerem nismo najuspešnejši, je spopadanje z ideologijo. Kako preprečiti, da se mladi ne bi pridruževali IS-u, Al Šababu in podobnim organizacijam.

Težko se je borit proti nekomu, ki mu daješ denar in orožje. Seveda ne direktno, ampak prek Saudijcev in podobnih demokratičnih držav.
royayers
# 14.06.2017 ob 07:38
Baza vojnih zločincev. Ena od mnogih.
levokrilo
# 14.06.2017 ob 08:17
To niso nobeni specialci, ampak morilci. Pa me brišite spet.
gesan
# 14.06.2017 ob 07:42
Idioti, ki so v svoje roke dobili to moč, da se obnašajo kot, da lahko počnejo kar jih je volja!
Legalizirani morilski ustroj, ki mentalno nikoli ni znal preskočit praga peskovniškega otročeraja.
Nersposobni za dojemanje razuma!

Folk pa naivno zaupa takim, i skrivajo resnico pred njimi.
Kako bi potem naj človeštvo živelo v resnicoljubnosti?
Če takim poveš resnico v oči, te živega odrejo in folk prepričajo, da si se odrl sam!

Bolano kot prasednik USA
Druga Švica
# 14.06.2017 ob 06:54
http://www.globalresearch.ca/us-has-killed-more-than-20-million-people-in-37-victim-nations-since-world-war-ii/5492051
royalclub
# 14.06.2017 ob 06:49
"Iz diplomatskega vidika težko razločim, kako bi bilo v ameriškem interesu, da bi podpirali IS. Zadnje, kar si ZDA želijo, je, da bi se vrnile nazaj na tisto območje."

Zakaj bi? Zelo enostavno..

Strah, negotovost in panika, v takem stanju je najlažje izvajati popoln nadzor nad marionetami (a.k.a. ameriškim ljudstvom) - njihovim mišljenjem, dejanji, javnim mnenjem (everybody is an enemy)..
KLIPAN
# 14.06.2017 ob 08:23
Si predstavljate, da greš v vojsko v službo, srečen si, da si član Nata, potem pa ugotoviš, da si v bistvu največji zaveznik Isis-a???
Ramus
# 14.06.2017 ob 10:07
Za vojake, ki služijo v posebnih enotah, izbirajo "poseben tip ljudi"

Take upogljive in dojemljive za kriminalna dejanja,...
zenga.zenga
# 14.06.2017 ob 13:06
Na poveljstvu posebnih sil ZDA: Odločanje o usodi sveta iz "centra za vojne igrice"
----------
iz zgodovine je poznano da je še vsaka sila , ki se je imela za nepremagljiva bila na koncu poražena . Ni ravno rečeno da na vojnem področju , lahko seje tudi zrušila sama vase oz. implodirala . Problem ZDA je trenutno ta da so izgubili državo pridobila pa finančne in paralelno politične centre moči pod imenom,, deep state,, ki preko kapitala in varnosto obv. služb kontrolira vse in vsakogar vključno aktualno vlado . Ker je to tako 2/3 vsega denarja , davkov itd ponikne v privatne žepe . Temu se je včasih reklo fevdalna država ...
pripet
# 14.06.2017 ob 10:30
Za vojake, ki služijo v posebnih enotah, izbirajo "poseben tip ljudi"
----------------
Za teror, pobijanje civilistov, žensk in otrok jim prav pridejo psihopati vseh vrst, posiljevalci in sadisti ter zločinci, ki jih spuščajo iz zaporov. To so te posebne enote.
Nimrod no.1
# 14.06.2017 ob 07:25
Naj dvigne roko tisti, ki bi imel raje svetovno nadvlado Kitajcev, Rusov, Arabcev ali ostalih pretendentov.
pripet
# 14.06.2017 ob 10:52
Eno izmed področij, na katerem nismo najuspešnejši, je spopadanje z ideologijo.
--------------------
Kako podjarmiti tiste, ki nas sovražijo, se ne pustijo okupirati, izropati, odpovedati svoji kulturi, veri, običajem, jeziku.....
Marš US-NATO okupatorji in domači hlapci, ki jim služite!
Sapp
# 14.06.2017 ob 08:52
Savdijci so suniti, Iranci so šiiti.
Vsi teroristični napadi na zahodne cilje (brez Izraela) so bili izpeljani s strani sunitov.
Savdijcem se prodaja orožje, Iran je pod sankcijami kot glavni podpornik terorizma in sovražnik Zahoda št. 1.

Neki ne štima.
biancocelesti
# 14.06.2017 ob 08:42
Neverjetno kaj propaganda lahko naredi, vidimo v primeru tega članka. Kdor se ne spozna v geopolitiko v tem članku ne vidi nič spornega. Zame je zelo sporno to, da se želi s takimi članki na nek način upravičiti Ameriške vojne pohode in koloniziranje nepokornih držav.
Kot da bi konec 30.-ih let novinarji hodili v nemško zračno oporišče in s članki opravičevali nemško zasedbo Avstrije in Čehoslovaške. V članku ni zaznati nikakršne kritike ZDA, ki vedno znova kršijo mednarodno pravo, se vmešavajo v notranje zadeve mnogih držav in povzročajo vojne v katerih letno umre na tisoče ljudi.

"Lagal bi, če bi rekel, da nisem prav nič zaskrbljen, da ruska letala preletavajo ameriške cilje v Siriji, ampak zaupamo v dobre načrte,"

Že ta izjava je tako sporna, da je čudno kako so lahko novinarji ostali tiho.
Prvo vprašanje je kakšne cilje lahko ima ZDA v Siriji in kaj delajo njihovi vojaki v Siriji, če je nepovabljena in nezaželjena. Gre za očitno kršitev ozemeljske nedotakljivosti suverene države?
Drugo vprašanje je kaj je spornega v preletavanju ruskih letal nad sirskim nebom, če jih je uradna vlada in predsednik povabil v državo in jih prosil za pomoč v boju proti teroristom?
ozi
# 14.06.2017 ob 08:28
grozljivka. po definiciji psihopati.
KLIPAN
# 14.06.2017 ob 08:22
@Nimrod no.1
"Naj dvigne roko tisti, ki bi imel raje svetovno nadvlado Kitajcev, Rusov, Arabcev ali ostalih pretendentov."

No, v tem stavku pa se točno vidi intelektualni domet simpatizerjev Amerike.
Zakaj pa sploh moramo govoriti o nadvladi bilo koga???
Zakaj ste desni navajeni, da vam nekdo "vlada oz. nadvlada"????
A se ne da normalno sodelovati, poslovati, prijateljevati....z Rusi, Kitajci....brez kakršnekoli nadvlade???
A imajo Rusi, Kitajci....zahteve, da jim dajemo denar za vojsko, kot to zahteva Nato??
A imajo kakšne težnje po osvajanju držav tisoče kilometrov od svojih mej in tam ustvarjanje kaosa, kot to počno Ameri??
Če si že omenjal Arabce-kdo pa daje moč in orožje za njihovo "nadvlado", če ne ravno Amerika?? Kdo pa je najhujši islamistično-šeriatski državi na svetu obljubil za 300 miljard dolarjev orožja??
gesan
# 14.06.2017 ob 07:51
Kure imajo v svoji glavi zagotovo premorejo več inteligenčnih sposobnosti kot tile uniformirani idioti, ki se kitijo z činbi in medaljami pridobljenimi iz teh igric krvavosti.

Dokler ne bodo američani poplačali indijancem in črncem za ves terorizem, ki so ga zganjali nad tema dvema skupinama, tako dolgo je ta nacija za mene zločinski ustroj, kii je na svoje zločinske pohode ponosen.

In takšni nam pametujejo kaj je to skrb za varnost na tem planetu.
MA to mi je še jasno, da takšni podleži seveda trdno v svojem morilskem nagonu držijo svoj položaj,
nikakor pa ne morem razumet folka, ki se ima za inteligentna bitja, verjame in zaupa pa tem morilcem.

Kaj vi mislite, da sta si Snovdi in Asangi izmislila to kar sta obelodanila?
Ne! Nista si!

In dokler bosta onadva preganjana, je preganjana tudi resnica!
In folk, ki še vedno zaupa tistim, ki preganjajo resnico, je tisti folk, ki je sposoben ubijat druge za prestiž svojih nadrejenih.
dharma
# 14.06.2017 ob 07:38
mb128
A misliš tisto kremco, ki je po likvidavciji Osame, čez kakšen teden strmoglavila s helihopterjem?
pripet
# 14.06.2017 ob 10:15
In slovenski vladni koruptivneži sodelujejo in hlapčujejo tem psihopatskim izmečkom in zločincem najhujše vrste. Fuj kam si padla zlovenija.
el CARTEL
# 14.06.2017 ob 09:46
center ameriškega imperializma.

najbolje mi je, ko tip kar mirno izjavi, da ruska letala preletavajo "ameriške cilje v Siriji".
sirija je kar ameriška po novem, tam imajo američani pravico biti (po njihovo), čeprav jih nihče noče in nihče jih ni povabil.
tipičen imperializem

Največja uganka: Kako se spopasti z ideologijo

predvsem lastno, torej ameriško?
Enostavno
# 14.06.2017 ob 09:02
Celine
Moti me, da smo članice NATA postali podpora ameriški ideologiji in ameriškim interesom.

NATO je nastal samo zaradi kontre Sovjetski zvezi.Sovjetske zveze ni več....torej bi se moral tudi NATO razpustiti že zdavnaj.
gesan
# 14.06.2017 ob 07:56
full_house
# 14.06.2017 ob 07:54
...............................
Nikoli ni takšen problem zaradi tega "zakaj je nekaj nastalo"
Večji problem se skriva v tem "v kaj se je izrodilo"!
mb128
# 14.06.2017 ob 07:12
No ja, tu in tam se pa tudi da zvedeti kaj več. Dejstvo je, da so Tjulni eni od najboljših specialcev na tem svetu. Ampak Osamo bin Ladna pa so ubili Team 6, ki so cream de la cream Tjulnov.
Je pa žalostno vsaj na nek način, da se o usodi sveta odloča na tem mestu, ki je tudi še kako velik indikator v kakšni demokraciji živimo, bolje rečeno, kakšno demokracijo nam nudijo!
garmond
# 14.06.2017 ob 10:23
Nikoli mi ni bilo povsem jasno a se takšni rodijo brez vesti ali jim to na vojaških urjenjih zatrejo.
el CARTEL
# 14.06.2017 ob 09:47
"Tu imamo pomisleke, da bi s sojenji lahko postale naše akcije politično vprašanje in bi se pred sodišči razglabljalo o naših posredovanjih. Haag sicer podpiramo, a vojne zločine bomo vedno preiskovali interno," je odločen Hardt.

tipično,
bog ne daj, da bi v njihove vojne akcije kdo podvomil. one so pač pravične, ne glede na interes.

haag podpirajo za druge.
sami pa so udeleženi le v "just wars" v katere nihče ne sme dvomiti
didldadl
# 14.06.2017 ob 09:31
Ko preberem odgovore teh "admiralov" in dobim vpogled v strahopetno in nelegalno vojskovanje bogate paranoične države, mi hitro rata jasno zakaj obstajajo ISji, Boko Harami ipd.
mataj-finance
# 14.06.2017 ob 09:09
Votel je to potrdil: "Eno izmed področij, na katerem nismo najuspešnejši, je spopadanje z ideologijo. Kako preprečiti, da se mladi ne bi pridruževali IS-ju, Al Šababu in podobnim organizacijam."
Če se še z njihovo lastno ideologijo Ameriškega ekscepcionalizma ne morejo spopasti, kako se bodo z ostalimi?
POLTERGEIST
# 14.06.2017 ob 10:50
@Nimrod no.1

Naj dvigne roko tisti, ki bi imel raje svetovno nadvlado Kitajcev, Rusov, Arabcev ali ostalih pretendentov.

Kitajska se je nam ponudila za izgradno drugega tira in ZDA vlagajo kaj v slovenijo? Kitajska financira in gradi ogromne ekonomsko razvojne projekte v tujini, dejansko se razlikuje politike kitajske v primerjavi z ZDA v svetu. Imaš srečo, da ne živiš v Iraku, Libiji, Siriji, .... me res zanima, koga bi potemtakem imel rad ko bi ti ameriška letala pobila vso družino.
mataj-finance
# 14.06.2017 ob 09:11

Enostavno je napisal(-a)

....torej bi se moral tudi NATO razpustiti že zdavnaj.
Ja kdo bo pa potem jemal denar davkoplačevalcem in ga dajal vojski in špijonom?
moj komentar
# 14.06.2017 ob 15:19
300 milijonov Američanov bi radi vladati celemu svetu in mu vsiljevati svoj militatizem, debilni način življnja in patološko večvrednost.
Ne, to pa ne bo šlo.....
Spokajte se, od koder ste prišli.
Postali ste največja svetovna nadloga, razpihovalec vojn in izvor terorizma.
Mednarodna sodišča za vojne in druge zločine proti človeštvu, bi delala na tri izmene, če bi smela soditi "svojim" ameriškim zločincem.
cairns
# 14.06.2017 ob 15:04
Votel je to potrdil: "Eno izmed področij, na katerem nismo najuspešnejši, je spopadanje z ideologijo. Kako preprečiti, da se mladi ne bi pridruževali IS-ju, Al Šababu in podobnim organizacijam."

Enake probleme ima Kaja Sajovic, ker nikakor ne more razumeti da je veliko muslimanov sovražno nastrojenih do nevernikov. Še posebej tisti iz muslimanskih diktatorskih teokratskih držav ob Perzijskem zalivu.

General bi lahko vedel da ni mogoče preprečiti mladim muslimanom da bi se pridružili terorističnim skupinam. Tem je potrebno celo omogočiti potovanja v države kjer imajo teroristi svoje baze, a nato preprečiti povratek v Evropo oz. državo iz katere so odšli.
Rešitev pa je tudi postopna prepoved islama v Evropi in drugje po nemuslimanskem svetu.
WeeBay
# 14.06.2017 ob 12:58
Članek lepo ponazori da pri ZDA (kar se tiče vojske) sploh ne gre za vojake, generale, predsednika itd ampak za sistem ki je tako pokvarjen da se ga verjetno ne da več popraviti. Glavno vlogo igra kongres ki ga kontrolira vojaški lobij in sploh ni pomembno kdo je na določenih položajih. Preveč ljudi na enem mestu. Samo v Pentagonu je zaposlenih skoraj 30 tisoč ljudi. Dvomim da skupaj sprejemajo odločitve. Verjetno vsaka enota dela po svoje zato pa je takšen nered. Potem imaš tu še CIO ki podpira eno stran medtem ko NSA drugo itd.

Dober članek:
In Syria, militias armed by the Pentagon fight those armed by the CIA
Jarik
# 14.06.2017 ob 09:38
Tisti, ki si želijo nadvlado je bodo dobili.
Seveda v obratni smeri.
Zakon narave, pač.
full_house
# 14.06.2017 ob 08:01
gesan

No, no - tisti zakaj je zelo pomemben, saj je NATO z nameščanjem nuklearnih raket v Turčijo svet pripeljal najbliže nuklearni vojni do sedaj. Pa sedaj s širjenjem na rusko mejo.

Saj vsi poznamo ekvivalent - zamenjaj imena držav. Ruske rakete v Mehiki, Mehika in Kanada pod okriljem ZDA. Kaj sledi? Skoraj zagotovo 3. sv. vojna.
Sebastjan666
# 14.06.2017 ob 15:26
ZDA so gnile, pokvarjene, zločinske, da ne naštevam dalje, a zakaj niso drugi nič boljši in zakaj so nas morale reševati pred Adolfom, če smo natančni?

Vprašaj recimo Busha (jr, ali sr,) njun oče oz. dedek je bil dober posrednik med nacional socialisti in wall streetom, ki je spravil nacional socialiste na oblast.
Prescott Bush (član prostozidarske bančne druščine Skull&Bones) je preko Brown Brothers Harriman lepo posloval z nacisti. Brown Brothers Harriman pa je bila del J.P. Morgan preko Guaranty Trust.
W. Averell Harriman - del te Harrimanove dinastije, prav tako člani Skull & Bones, pa je bil pri Roosveltu svetovalec - med drugim spravil skupaj New Deal - bil še član CFRa, ter seveda pripadal Pilgrims Society, ter ambasador v SZ.
Še eden iz Pilgrims Society, ki je lepo sodeloval z nacisti je bil Joseph Kennedy.
No, saj je bila celotna druščina iz Pilgrims Society vpletena v podporo fašizma od Rockefellerjev, Rothschildov, Astorjev navzdol.
Potem imaš recimo Charlesa G. Dawesa, ki je Nemčiji dal t.i. Dawesov plan - član Pilgrims Society (ter prostozidarske Phi Beta Kappa) , preko katerega je nato nastal še Youngov plan (Owen Young - Rockefellerjev možakar), preko katerega je začel nastajati nacistični orožarski stroj. Dawes tudi dobitnik Nobelovega nagrade za mir :)
Nato je pa v sklopu tega nastala še BIS v Švici - steber fašističnega bančnega poslovanja med ameriškimi, britanskimi in nemškimi bankirji, ki obratuje še danes.

Sicer pa so že versjasko pogodbo spisali ljudje iz Rockefellerjeve/J.P. Morgan Council on Foreign Relations. In ko je Hitler govoril, da so jih židje izdali - prav isti židje&Co., ki so ga kasneje spravili na oblast in ga financirali.

Sicer pa Skull&Bones in Pilgrims Society niso ravno ameriške branže - so tisti, ki so ZDA prevzeli preko bank za svoje interese.
wooly peter
# 14.06.2017 ob 14:24
zakuga jim je tako bistven čas v Katarju, ahahaha

mislim, propaganda žre samo sebe, pravi užitek=)
wooly peter
# 14.06.2017 ob 14:20
S težkimi vojaškimi čevlji stopa sem ter tja po svetlobnem vojaškem zemljevidu, projiciranem na tleh, medtem ko se v ozadju za njim vrtijo posnetki zamaskiranih borcev Islamske države ("Kličem jih Daesh, ker jih nočem počastiti z imenom država!") in Boko Harama, podobe protestov od Turčije do Pakistana, posnetki posledic orožja za množično uničevanje in mamilarskih pokolov v Mehiki, vse skupaj pa uvede bombastična zmontirana podoba vojaške čete, izza katere zlovešče kuka mrki Putinov obraz.


lolwut? ahahaha, sej SO v trumanovem šovu)))
WeeBay
# 14.06.2017 ob 12:39
Pri izbiri partnerjev gre za nacionalne interese in zaščito vrednot, pri tem pa moramo včasih za partnerje vzeti ljudi, s katerimi sicer ne bi nujno sodelovali

No tule je povedal resnico. To je tudi celi čar vseh vojn saj gre pri ZDA samo za nacionalne interese za druge pa jih boli K.
tedomedo
# 14.06.2017 ob 11:43
Tudi tukaj se briše veliko komentarjev, npr. to: "United States of Assholes = the bigest terrorist of the world"
Hik
# 14.06.2017 ob 11:33
@Nimrod no.1
Naj dvigne roko tisti, ki bi imel raje svetovno nadvlado Kitajcev, Rusov, Arabcev ali ostalih pretendentov.

Nadvlada je najbrž ena izmed vrednot 21. stoletja, o katerih se toliko naklada v prispevku, ali ne? Naj dvigne roko tisti, ki bi imel raje vrednote naših prednikov, kot so svoboda, suverenost, medsebojno spoštovanje in miroljubna koeksistenca.
m72
# 14.06.2017 ob 10:53
Če je glavni votel, kako votli so potem šele ostali?
mb128
# 14.06.2017 ob 10:29
gramond
Glej enkrat sem na NGC gledal oddajo o ameriških marincih. Kaj je glavna naloga ko šolajo te ljudi da postanejo marinci? Popolno rušenje posameznikove osebnosti, da bi na teh ruševinah lahko zgradili novo!
Chopin
# 14.06.2017 ob 10:28
Eno izmed področij, na katerem nismo najuspešnejši, je spopadanje z ideologijo. Kako preprečiti, da se mladi ne bi pridruževali IS-ju, Al Šababu in podobnim organizacijam.

Dejstvo je da so take skupine tudi posledica razkazovanja misic in vsiljevanja svojega prav, svoje kulture, lastnih vrednot na tujem. Vse to zaradi kontrole nad ljudmi in naravnimi tega obmocja. Vmes lezijo trupla in unicene druzine, upam si trditi, vec kot milijona ljudi.
Edina moznost kako se boris proti mascevanju in ekstremizmu je ta da se umaknes in ne delas istih napak, ki si jih s krvavim vmesavanjem delal pred tem. Verjetnost da se ne bi vmesavali v to regijo, kk je se vedno najbogatejsa z najpomembnejsim energentom danasnje civilizavije je enaka nic. Resitev je tako lahko to da sprejmejo stalno vojno proti "terorju", ki pride prav tudi za vecjo kontrolo domace opozicije in morebitnih neposlusnih drzavljanov (raznih "izdajalcev" in zvizgacev). Ta teror je dejansko gverilsko bojevanje v katerem so zal velikokrat zrtve tudi civilisti. Naslednja opcija bi bil genocid v regiji zivecih ljudi. Delno se je z IS to tudi zgodilo. Naslednja opcija je spraznitev obmocja in narediti te ljudi ljudi brez drzave, tudi to se izvaja z vecimi milijoni beguncev itd. Sem preprican da so vse te opcije ze davno bile predebatirane v teh mracnih sobah kompleksa v clanku in predvsem v mracnih sobah raznih kompleksov za katere javnost niti ne ve.
Po mojem mnenju obstajata dve vrsti gveril, ena se bori za ideale in je upor ter ni se kontrolirana. Druga pa je lazna gverila, sicer so v njej se vedno ljudje ki verkamejo da se borijo za dobro in ideale ter boljso prihodnost lastnih otrok. Ta lazna gverila je kontrolirana in jo dejansko izkoriscajo za lastne cilje v regiji (dvomim sicer da se borci tega zacedajo). Tretje skupine pa so lo mojem placanci raznih obvescevalnih agencij (mossad, Cia itd) ali celo sami agentje.
In potem se zgodi da se "kontrolirani" ekstremisti, nekontrolirani ekstremisti, placanci, obvescevalni agentje pod krinko tolcejo vai med seboj, vmes tudi se direktno s kaksno vojsko.
V glavnem stala. Ampak ce ne bi pohlepa, zeljo po prevladi z mocjo itd tudi ekstremistov ne bi bilo oziroma bi jih bilo zelo zelo malo, sploh v zahodnem svetu. Tako da so za mene v obicajno nesmiselnih debatah o kuri in jajcu (torek kdo je zacel in kdo le reagira na nasilje) zadeve dokaj jasne. Izvirno zlo je vmesavanje tujih sil v regijo.
Sebastjan666
# 14.06.2017 ob 09:10
i]Amerika je diktatorska država, ki jo vodi vojska.
Samo poglejte njihov proračun, koliko denarja morajo davkoplačevalci dati za vojsko in vam bo vse jasno.

Seveda....... tam, ne nekem drugem planetu. To, da je neke vrste diktatura je res, a ne pod okriljem vojske. Kam gre bik ($), gre še štrik.
Pa dobre bankirje in korporatiste imajo tile vojaki, da si ustvarijo takšen proračun. No, pa še privat univerze imajo pod seboj, da ustvarijo tako dober kader - za bankirje, intelektualce, think-tanke, obveščevalce......, da jim potem filajo proračun. Dober vic @klipan
Mattis (trenutno prvi ameriški vojak) med drugim pripada nekemu zelo pomembnemu inštitutu, ki se imenuje Hoover Institute - tam je kot Davies Family Distinguished Visiting Fellow. Hoover Insitute pa je pod okriljem privat univerze Stanford, ki jo trenutno vodi Rockefellerjev možak, z imenom Marc Tessier-Lavigne (dobitnik elitne Rhodesove štipendije britanskega imperija, ter vodi Rockefellerjevo fundacijo). Stanford pa je ustanovil pomemben prostozidar, senator, guverner in železniški tajkun Leland Stanford.

En podatek - študentje, ki so končali Stanford, so s svojimi podjetji ustvarili leta 2012 2.700 milijard $ prihodkov, med njimi pa je 30 milijarderjev.
Če boš pa zraven dodal še prvo med univerzami Yale (s svojimi prostozidarskimi Skull & Bones bankirji, Scroll&Keys), ki jo prav tako vodijo bančne/prostozidarske družine, pa Harvard, Pennsylvania (tam je tudi Trump, Warren Buffett), Columbia, Georegetown, .....

Pa ko boš zraven dodal še CFR (veš tisti, Rhodesov, Rothschildov, Rockefellerjev, J.P. Morganov, Warbergov, Schiffov, Vanderbiltov, Carnegijev, Astorjev, Whitneyev prostozidarski krog bankirjev) - katerega člani imajo skupaj dobrih ali nekaj 10 000 milijard $ kapitala (takšnega in drugačnega), boš dobil lepšo sliko o tem, kdo vodi vojsko in ZDA in ostali svet.
Kazalo