Čeprav so analitiki več možnosti pripisovali Salmondu, je v prvem televizijskem soočenju, ki je potekalo v ameriškem slogu, gledalce bolj prepričal nasprotnik škotske neodvisnosti Darling. Foto: Reuters
Čeprav so analitiki več možnosti pripisovali Salmondu, je v prvem televizijskem soočenju, ki je potekalo v ameriškem slogu, gledalce bolj prepričal nasprotnik škotske neodvisnosti Darling. Foto: Reuters
Rokovanje obeh vodij kampanj: levo vodja Škotske nacionalne stranke Alex Salmond, desno Alistair Darling. Foto: Reuters
Prvo soočenje pred referendumom o odcepitvi Škotske

"Moja trditev je preprosta: nihče, prav nihče ne bo bolje vodil Škotske kot ljudje, ki živijo in delajo na Škotskem," je na soočenju v Glasgowu dejal 59-letni Salmond. "18. septembra bomo imeli življenjsko priložnost - prijeti jo moramo z obema rokama." Na drugi strani mu je vodja kampanje proti samostojnosti Škotske Bolje skupaj (Better Together), nekdanji britanski finančni minister Darling očital, da zagovornikom samostojnosti v kampanji ni uspelo odgovoriti na ključna vprašanja o prihodnosti Škotske, predvsem glede finančnega in gospodarskega razvoja.

Analitiki so pred televizijsko razpravo več možnosti za zmago na njej pripisovali sicer prepričljivemu retoriku Salmondu, ki naj bi tako kampanji za neodvisnost vdihnil svež veter. A kot se je izkazalo, vodji Škotske nacionalne stranke (SNP) ni uspelo prepričljivo podati vizije o prihodnosti Škotske. Javnomnenjska raziskava, ki jo je za Guardian izvedlo podjetje ICM, je pokazala, da je 47 odstotkov gledalcev prepričal Darling, za 37 odstotkov je bil prepričljivejši Salmond, 15 odstotkov pa jih je odgovorilo, da jih ni prepričal nobeden izmed njiju.

"Mislim, da to ni bil najboljši večer Alexa Salmonda," je po besednem dvoboju dejal politični komentator za Škotsko pri časopisu Herald Iain Macwhirter. "Včasih njegovi poskusi državniške drže izpadejo precej samozadovoljno, in nisem prepričan, da bodo volivci to sprejeli dobro."

Četrtina volivcev še neodločenih
Okoli štiri milijone volivcev bo 18. septembra odločalo, ali bo Škotska po 307 letih postala samostojna. Javnomnenjske raziskave kažejo, da je več nasprotnikov škotske samostojnosti kot njenih zagovornikov, pri čemer je okoli milijon volivcev še neodločenih. Raziskava podjetja Ipsos MORi je tik pred začetkom soočenja pokazala, da se je podpora neodvisnosti sicer povečala na 40 odstotkov, kar je štiri odstotke več, kot je pokazala podobna raziskava junija, in je najvišja doslej.

Prvo soočenje pred referendumom o odcepitvi Škotske