V nesreči je umrlo več visokih predstavnikov poljskih oblasti. Foto: EPA
V nesreči je umrlo več visokih predstavnikov poljskih oblasti. Foto: EPA

Poljski časopis Rzeczpospolita je pisal, da so testi, ki so jih izvedli poljski tožilci in strokovnjaki, potrdili prisotnost TNT-ja in nitroglicerina na 30 sedežih. Sledi naj bi našli tudi na površini, ki povezuje trup letala s krilom.

Poljski in ruski preiskovalci so že takoj po nesreči, v kateri je poleg Kaczynskega umrlo še 95 ljudi, izključili prisotnost eksploziva.

Časopis je sicer ugibal, da so na razbitinah letala sledi neeksplodiranih bomb z območja Smolenska, kjer so med drugo svetovno vojno potekali srditi spopadi.

Vodja okrožnega urada vojaškega tožilstva Ireneusz Szelag je zatrdil, da poročilo Rzeczpospolite ne temelji na pravih dejstvih. Pojasnil je, da preiskovalci niso našli nobenih sledi eksplozivnih snovi, ne na letalu ne na mestu nesreče.

So pa preiskovalci opozorili, da so detektorji za eksplozivne snovi, ki so jih uporabljali na kraju nesreče, reagirali tudi na druge snovi, kot so pesticidi ali pa domača čistila. Zato bodo lahko le v laboratoriju ugotovili, ali je šlo za prisotnost eksplozivnih snovi, je pojasnil Szelag.

Končno poročilo strokovnjakov naj bi bilo sicer zaključeno najkasneje čez pol leta, je še napovedal Szelag. Zatrdil pa je, da ni nobenih namigov, da bi bila letalska nesreča lahko atentat ali pa delo kake tretje strani.

V poljskem poročilu iz julija leta 2011 je krivda pripisana slabo izurjeni posadki letala. Večji del krivde so pripisali poljski strani in manjši del Rusiji, kjer se je letalo zrušilo v gosti megli.