Protestniki so v Prištini proti policistom in v parlament ter vladno stavbo metali molotovke. Foto: EPA
Protestniki so v Prištini proti policistom in v parlament ter vladno stavbo metali molotovke. Foto: EPA
V Prištini med protesti množični izgredi

Protestov proti oblikovanju avtonomne skupnosti srbskih občin se je po poročanju avstrijske agencije APA udeležilo rekordnih 100.000 ljudi, kar je največ od konca oboroženega konflikta na Kosovu leta 1999. Nekatere agencije sicer poročajo o manjši številki. Protestniki so pod geslom "Za državo s suverenostjo, proti protiustavni vladi" nosili zastave Osvobodilne vojske Kosova (OVK), ZDA in Albanije.

Zagorela vladna palača
Protest so spremljali okrepljeni varnostni ukrepi, na cestah so namestili številne policiste in več ulic zaprli. Potem ko je bila glavnina protesta z govori politikov končana, se je skupina demonstrantov vladne stavbe lotila z molotovkami in kamni. Razbitih je bilo več okenskih šip, v pritličju zgradbe je celo izbruhnil ogenj. Posredovala je policija in proti nasilnežem uporabila solzivec, poroča APA. Tiskovni predstavnik policije je povedal, da je bilo v spopadih poškodovanih deset policistov, dva civilista in dva novinarja, 24 protestnikov pa so aretirali.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je že obsodila današnje nasilje, ki je bilo najhujše od sklenitve bruseljskega dogovora o srbskih občinah avgusta lani. "Zažiganje državnih institucij je povsem nesprejemljivo. Obsojam vandalizem nad javno lastnino in uporabo orodij, ki ogrožajo življenja državljanov in varnostnih sil," je dejala. Misija ZN-a na Kosovu Unmik je nad dogodki izrazila zaskrbljenost: "Za takšno ravnanje določenih oseb v demokratični družbi ni prostora in nima nič skupnega z legitimno pravico do mirnih protestov." Oglasila se je tudi delegacija Evropske unije v Prištini, obsodila nasilje in uničevanje javne lastnine ter pozvala k miru.

Protestniki zahtevajo tudi odstop vlade
Stranke Vetevendosje (Samoopredelitev), Zavezništvo za prihodnost (AAK) in Nisma (Pobuda) že več mesecev pripravljajo proteste v Prištini in na različne načine - med drugim z metanjem solzivca prekinjajo seje parlamenta - nasprotujejo oblikovanju avtonomne skupnosti srbskih občin na Kosovu, o čemer sta se v dialogu pod okriljem EU-ja dogovorili vladi v Beogradu in Prištini, pa tudi dogovoru o meji s sosednjo Črno goro. Zahtevajo tudi odstop vlade premierja Ise Mustafe in razpis predčasnih parlamentarnih volitev. Redne so predvidene za leto 2018.

Tokrat poleg tega posebej izpostavljajo nedavno odločitev kosovskega ustavnega sodišča, ki je pod drobnogled vzelo omenjeni sporazum o oblikovanju skupnosti srbskih občin. Čeprav je sodišče prižgalo zeleno luč za oblikovanje te skupnosti, je obenem ocenilo, da nekateri deli sporazuma niso v "duhu" kosovske ustave in ta del odločitve izpostavljajo protestniki. Vlada pripravlja zakonske spremembe, s katerimi naj bi sporne dele sporazuma popravila, a za opozicijo to ni dovolj.

V Prištini med protesti množični izgredi