To je že četrta vlada, ki jo vodi premier Benjamin Netanjahu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
To je že četrta vlada, ki jo vodi premier Benjamin Netanjahu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Za novo vlado je glasovalo 61 poslancev, proti jih je bilo 59. Seja parlamenta se je sicer začela z incidentom, saj so iz dvorane kneseta odstranili tri poslance arabske narodnosti. Ti so besedno napadli Netanjahuja, preostali člani opozicije pa so se smejali, ko je ta ob začetku seje dejal, da bo vlada "obvarovala našo varnost in naredila vse, kar je mogoče, za dosego miru".

Glede na to, da vlada v 120-članskem knesetu uživa podporo le 61 poslancev, je Netanjahu ponovno napovedal, da bo poskušal razširiti svojo vladajočo koalicijo. Vodja opozicije, laburist Izak Hercog, je sicer dejal, da "se noben voditelj, vreden tega imena, ne bo pridružil cirkusu", ki ga je Netanjahu uspel narediti v zadnjem trenutku.

Vladajočo koalicijo sestavlja pet strank
Netanjahujeva konservativna stranka Likud ima v parlamentu 30 poslancev, skrajno desni Judovski dom osem, desnosredinska stranka Kulan deset, Združeni judaizem Tore šest ter utraortodoksna stranka Šas sedem poslancev. Po oceni opazovalcev je komajda pričakovati, da bi ta sestava izraelske vlade lahko prinesla premik v zastalih bližnjevzhodnih mirovnih pogajanjih.