Razmere na severovzhodu Nigerije čedalje bolj spominjajo na
Razmere na severovzhodu Nigerije čedalje bolj spominjajo na "divji zahod", kjer divjajo verski uporniki, oborožene tolpe in domačini, ki se morajo braniti zaradi neučinkovite policije in vojske. Foto: EPA

Krvavi napad v zvezni državi Kaduna so oblasti že potrdile. Incident se je zgodil v vasi Dogo Dawa, pri čemer pa še ni jasno, kdo je odgovoren za masaker. Policija ne izključuje, da za napadom stoji zloglasno islamistično gibanje Boko Haram, medtem ko so lokalni poglavarji mnenja, da gre za povračilno dejanje roparjev.

Verjetnejši maščevalni pohod banditov
"Sumimo, da gre za maščevanje oborožene skupine, ki deluje iz taborišč v okoliški džungli. Ti oboroženci praviloma napadajo vasi in motoriste ob prometni državni cesti Kaduna-Lagos. Oboroženi roparji so v zadnjem času v spopadih z omenjeno vasjo izgubili kar nekaj članov," je mnenje Abdulaha Mohameda, tradicionalnega poglavarja in svetnika sosednjega okrožja.

Nemirni sever pretresa upor Boko Harama
Država Kaduna je del tako imenovanega nemirnega "srednjega pasu", kjer se stikata muslimanski sever in krščansko-animistični jug. Na severovzhodu države se je v zadnjih letih razplamtel islamistični upor, ki ga vodi skupin Boko Haram. Vse bolj nasilna organizacija najpogosteje napada policijo in vojsko ter krščanske cerkve in priseljence z juga, občasno pa izvaja nasije tudi nad muslimani, ki ne izvajajo njihove "pravoverne" različice islama.

Začaran krog: več orožja, več nasilja
Zaradi oboroženega islamističnega upora prihaja v severno Nigerijo vse več orožja, s katerim so se dodobra oborožili tudi roparji, zatem pa še vaščani, ki imajo za varovanje odročnejših krajev vaške straže. Na osiromašenem severu se tako z orožjem rešuje tudi čedaljev več vaških, rodbinskih, plemenskih in osebnih sporov.