'Protiromski' zid, ki je leta 2010 zrasel v Michalovcah. Foto: EPA
'Protiromski' zid, ki je leta 2010 zrasel v Michalovcah. Foto: EPA

Pismo zaobljube je evropski komisarki za kulturo Androulli Vassiliou poslal župan Košic Richard Rasi, potem ko se je ona pritožila, da zid krši stališče EU-ja do rasizma, in naročila, naj "se nemudoma popravi ta nesrečna situacija".

Rasi ji je odpisal, da je zid na zahodu Košic zrasel to poletje na pobudo okrožnega župana Rudolfa Bauerja, in to "nezakonito, brez potrebnih dovoljenj in ne da bi o tem obvestili mesto Košice". "Sledili bodo ustrezni pravni ukrepi proti zahodnemu okrožju," je obljubil.
Fotografije zidu so se pojavile na spletni strani slovaškega časnika Sme, na njih pa je videti, da je na zid nekdo z velikimi črkami napisal besedo "Prepacte" ("Oprostite").

14 takih zidov
To sicer ni prvič, da so na Slovaškem dvigali prah "protiromski" zidovi. Leta 2010 so tako Rome z zidom odrezali od preostalih Slovakov v mestu Michalovce. Zid v Košicah naj bi bil že 14. tak zid, ki je zrasel na Slovaškem po letu 2009, od tega jih je osem zraslo na vzhodu države.

Romska populacija na Slovaškem, državi s 5,5 milijona prebivalcev, po uradni statistiki šteje 106.000 prebivalcev, a številni menijo, da je številka precej višja. Romske skupnosti na Slovaškem, Češkem, Madžarskem in v Srbiji se že dalj časa pritožujejo nad diskriminacijo. Številni živijo v veliki revščini, stopnja nepismenosti pa je precej nad nacionalnim povprečjem.

Košice, drugo največje mesto na Slovaškem, so sicer Evropska prestolnica kulture 2013.