Sirski otroci nimajo običajnega otroštva. Foto: EPA
Sirski otroci nimajo običajnega otroštva. Foto: EPA
Sirija
Poročilo navaja, da so žrtve namernih umorov najpogosteje dečki med 13. in 17. letom. Foto: EPA

Poročilo Ukradene prihodnosti - skrite zgodbe otroških žrtev v Siriji (Stolen Futures - the Hidden Toll of Child Casualties in Syria) je delo londonske organizacije Oxford Research Group. Preiskovali so podatke od začetka vojne v Siriji marca 2010 pa do avgusta letos. Ugotovili so, da so 289 od 11.420 otrok ubili ostrostrelci, 764 so jih usmrtili, več kot 100, med njimi so bili tudi otroci, mlajši od enega leta, pa so jih mučili.

V poročilu so preiskovalci zapisali, da je bilo med žrtvami več dečkov kot deklic in da so žrtve namernih umorov najpogosteje dečki med 13. in 17. letom. Večina otrok v sirskem konfliktu je bila ubitih z bombami ali minami v njihovih lastnih okrožjih. Največ smrti se je zgodilo v Aleppu, kjer naj bi umrlo več kot 2.200 otrok.

Žrtev verjetno še več, kot so zapisali v poročilu
Ena izmed avtoric poročila Hana Salama je za BBC povedala, da je najbolj grozljiv podatek, kako so bili otroci umorjeni. "Bombardirali so jih na njihovih domovih, v njihovih skupnostih, med običajnimi vsakodnevnimi dejavnostmi, kot recimo med čakanjem v vrsti za kruh ali ko so bili v šoli. Ustreljeni so bili v navzkrižnem ognju, na njih so streljali ostrostrelci, namensko so jih usmrtili ali celo mučili in jih zaplinili," je poročilo povzela Salama.

Ob tem Salama opozarja, da je bilo otroških žrtev konflikta verjetno še več, saj so v poročilu zajeli le žrtve, ki so jih identificirali, in tiste, kjer je bil vzrok smrti popolnoma jasen. Podatki so nepopolni tudi zato, ker je bilo do določenih delov države nemogoče priti.

Zaščititi treba tudi novinarje
Poročilo opozarja še, da je imela vojna v Siriji katastrofalen učinek na tamkajšnje otroke, in poziva vse strani, naj se vzdržijo napadov na civiliste, še posebej v šolah, bolnišnicah in verskih ustanovah. Med priporočili, ki so jih zapisali v poročilu, Oxford Research Group poziva tudi k zaščiti novinarjev in vseh drugih, ki pripomorejo k poročanju o številu žrtev konflikta.

V treh letih, kolikor že traja vojna v Siriji, je življenje izgubilo že več kot 100.000 ljudi. Več kot dva milijona Sircev je moralo zapustiti državo, med njimi pa naj bi bila kar polovica otrok.