Organizatorji in policija so navedli različne ocene števila udeležencev protestov. Foto: EPA
Organizatorji in policija so navedli različne ocene števila udeležencev protestov. Foto: EPA

Protest je bil usmerjen predvsem na predlog, da upravo dela javnih bolnišnic predajo v zasebne roke.

Organizatorji ocenjujejo, da se je pred sedežem vlade zbralo od 40.000 do 50.000 ljudi, tudi zdravnikov, medicinskih sester in drugih zdravstvenih delavcev. Policija po drugi strani število udeležencev ocenjuje na 7.000.

Konservativna vlada premierja Mariana Rajoya je za sedem milijard evrov na leto znižala proračun za zdravstvo v okviru prizadevanj za zmanjšanje proračuna do leta 2014 za 150 milijard evrov.

Madridska regionalna vlada načrtuje, da bo upravljanje šestih od skupno 20 velikih javnih bolnišnic in 27 zdravstvenih domov od skupno 270 v regiji prepustila zasebnim podjetjem.

S tem naj bi zagotovili zdravstveno oskrbo med hudo recesijo in dosegli zastavljene cilje za znižanje primanjkljaja.

Španski zdravstveni delavci in pacienti temu nasprotujejo, saj se bojijo, da bodo zasebniki dali dobičku prednost pred kakovostjo in da bo to pripeljalo do poslabšanja javnega zdravstva.

"Nadaljevati moramo pritisk, ne smemo dovoliti vladi, da uresniči svoje načrte, ki ne bodo vodili v učinkovitejše storitve, ampak nasprotno, zdravstvena oskrba se bo poslabšala," je dejal 42-letni rentgenski tehnik Abel Alvarez.