Robotski letalnik je padel na južno zemljišče Bele hiše. Foto: Reuters
Robotski letalnik je padel na južno zemljišče Bele hiše. Foto: Reuters

Okoli tretje ure ponoči po krajevnem času so pripadniki tajne službe, ki skrbi za varovanje ameriškega predsednika, nad seboj zaslišali brnenje in zagledali manjšo, helikopterju podobno napravo, ki se je nato sama od sebe zrušila. Po odkritju naprave je nastal preplah, vendar so ga kmalu preklicali, potem ko niso odkrili nobene nevarnosti.

Po poročanju New York Timesa je okoli pol metra dolg letalnik upravljal vladni uslužbenec, ki je tajni službi povedal, da je šlo za zabavo in da z njim ni imel namena leteti nad Belo hišo, a je izgubil nadzor.

Predsednika Baracka Obame med incidentom ni bilo v Beli hiši, saj je s soprogo Michele na tridnevnem obisku v Indiji, sta pa v Washingtonu njuni hčerki Malia in Sasha.

Brezpilotna letala ali troti so nad Washingtonom prepovedani, še posebej nad Belo hišo. Tajna služba se je tako ponovno srečala z neprijetnim prebojem varnostnega obroča, potem ko je lani več ljudi preskočilo ograjo okoli Bele hiše, zaradi česar je odstopila direktorica tajne službe, številne visoke uradnike pa so premestili na nova delovna mesta.