Konec julija so se četrte obletnice tragedije na otoku Utoya spomnili pri podmladku laburistične stranke. Foto: Reuters
Konec julija so se četrte obletnice tragedije na otoku Utoya spomnili pri podmladku laburistične stranke. Foto: Reuters

Vse skupaj se dogaja pred za petek načrtovanim srečanjem podmladka laburistov na otoku Utoya, prvim po napadih desničarskega skrajneža Andersa Behringa Breivika.

Policija je zaradi sumljivega predmeta in nočnega streljanja, po katerem iščejo dva moška, zaprla dostop do več univerzitetnih poslopij. Sumljivi predmet naj bi omenjena dvojica pustila pred poslopjem oddelka za fiziko na kampusu Blindern.

Kot je še sporočila policija, je eden izmed moških, ki ju iščejo, večkrat ustrelil varnostnika, ko ju je ta hotel ustaviti. Varnostnik je bil ranjen v prsi, a njegove poškodbe niso resne, ker je nosil zaščitni jopič. Varnostnik je povedal, da je bil strelec belopolt in da je govoril angleško. Policija je zaradi sumljivega predmeta na prizorišče poslala strokovnjake za dezaktiviranje bomb.

Do incidentov na univerzi prihaja teden dni pred začetkom novega študijskega leta, pa tudi le nekaj tednov po četrti obletnici krvavih napadov desničarskega skrajneža Breivika, ki je 22. julija 2011 v Oslu in bližnjem otočku Utoya ubil 77 ljudi.

Po tragediji se podmladek vrača na Utoyo
Podmladek norveške laburistične stranke bo v petek, prvič po Breivikovih napadih, znova pripravil poletni tabor na Utoyi. Breivik je pred štirimi leti v uro in 15 minut dolgem strelskem pohodu na Utoyi ubil 69 udeležencev tabora, večinoma najstnikov. Po napovedih se bo tabora od petka do nedelje udeležilo več kot 1.000 ljudi, kar je rekordno število, med udeleženci bodo tudi nekateri preživeli napadov skrajneža.

Dogajanje na Utoyi bo zagotovo zelo čustveno. Tabor laburističnega podmladka leta 2012 so odpovedali, preostala dva so pripravili na drugih lokacijah, svojci ubitih in preživeli pa so otoček, ki so mu z novimi poslopji in spominskim znamenjem zdaj dali novo podobo, do zdaj obiskovali le ob redkih priložnostih. Številne družine so sicer izrazile nasprotovanje srečanju na prizorišču, kjer so bili ubiti njihovi otroci.

Sodišče je Breiviku izreklo najvišjo mogočo kazen na Norveškem, 21 let zapora, ki pa mu jo bodo pristojni organi lahko podaljšali, če bo po njihovi oceni še predstavljal grožnjo. Sam ni dejanja nikoli obžaloval.