Američanka Kathleen Rubins in Japonec Takuya Onishi sta v vesolje odpotovala prvič, Rus Anatolij Ivanišin pa je v vesolju preživel skupno že več kot 165 dni. Foto: Reuters
Američanka Kathleen Rubins in Japonec Takuya Onishi sta v vesolje odpotovala prvič, Rus Anatolij Ivanišin pa je v vesolju preživel skupno že več kot 165 dni. Foto: Reuters

Polet na štirimesečno misijo so Rusi sicer načrtovali že pred dobrima dvema tednoma, a so ga zaradi dodatnih preizkusov plovila nekoliko zadržali.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, bosta Kathleen Rubins in Onishi v vesolju prvič, Ivanišin pa je izkušen kozmonavt z že dvema vesoljskima misijama. V vesolju je preživel skupno več kot 165 dni.

V vesolje z nadgrajenim sojuzom
V vesolje je trojica poletela z nadgrajenim vesoljskim plovilom sojuz. Nadgrajena različica sojuza med drugim vključuje zmogljivejše nosilne rakete, izboljšan navigacijski sistem, okrepljeno zaščito pred različnimi delci, ki bi ga lahko poškodovali, in več celic za pridobivanje električne energije.

Kathleen Rubins bo prva ženska na krovu ISS-ja, potem ko se je junija lani z nje vrnila Italijanka Samanta Cristoforetti, ki je s 199 dnevi v vesolju dosegla nov ženski rekord v najdaljšem samostojnem vesoljskem poletu. Molekularna biologinja, ki se je vesoljskemu programu pridružila leta 2009, bo tudi prva oseba, ki bo v vesolju preučevala DNK.

Oniši, ki se je za polet med drugim pripravljal kot pilot največjega japonskega komercialnega letalskega prevoznika, pa je enajsti japonski državljan, ki je poletel v vesolje.

Za začetek obratovanja ISS-ja se šteje 20. november 1998, ko je v vesolje prispel prvi modul ISS-ja, ruska zarja. Skupno je doslej ta vesoljska postaja narasla na 15 modulov, ki skupaj tehtajo več kot 400 ton.