Obama, kitajski prvi par in Putin. Foto: EPA
Obama, kitajski prvi par in Putin. Foto: EPA
Veličastno odprtje Apeca v Ptičjem gnezdu. Foto: EPA
Srečanje Šinza Abeja in Ši Džinpinga. Foto: EPA

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je dejal, da sta se predsednika pozdravila in izmenjala nekaj besed, ob tem pa izrazila prepričanje, da bosta imela v prihodnjih dneh priložnost za kratek pogovor. Morda že v torek, je povedala neimenovana ameriška predstavnica.

Neki drugi neimenovani visoki ameriški predstavnik je potrdil samo, da sta se predsednika na kratko srečala in da nista imela časa za vsebinski pogovor.

Zaradi Ukrajine so odnosi med ZDA in Rusijo na najnižji točki od hladne vojne. Predsednika sta se nazadnje neuradno sešla junija ob robu slovesnosti ob 70. obletnici invazije na Normandijo.

Apec v znamenju spravnih gest
Apec se je začel v znamenju spravnih gest. Kljub rivalstvu in v luči vse večjega napredka azijske tekmice je Obama zatrdil, da ZDA pozdravljajo vzpon uspešne, miroljubne in stabilne Kitajske. Vendar je državo obenem pozval, naj zrahlja svoje zaščitene trge. "Želimo si, da Kitajska ustvari bolj pravične pogoje za tuja podjetja," je povedal ameriški predsednik in dodal, da si ZDA želijo tudi večjega spoštovanja človekovih pravic in medijske svobode.

Odnosi med Washingtonom in Pekingom so pogosto napeti, med drugim zaradi stanja človekovih pravic na Kitajskem in nasprotnih stališč glede mednarodnih vprašanj. Sta pa državi sklenili pomemben dogovor o vizumih, ki izrazito podaljšuje njihovo veljavnost. Študentski vizum bo glede na dogovor po novem veljal pet let, turističnim in poslovnim vizumom pa so veljavnost podaljšali na deset let. Doslej so omenjeni vizumi veljali eno leto. Obama se bo v okviru državniškega obiska ob robu vrha v torek in sredo srečal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom.

Ob robu vrha sta se v znak dobre volje sestala tudi Ši Džinping in japonski premier Šinzo Abe, o čemer smo danes že poročali. Šlo je za njuno prvo srečanje, odkar sta zasedla položaja.

Preboj pri trgovinskih vprašanjih
Na vrhu pa je do preboja prav tako prišlo pri trgovinskih vprašanjih. Kitajska in Južna Koreja sta sklenili prostotrgovinski sporazum, ki naj bi sčasoma vodil v odpravo carinskih dajatev za več kot 90 odstotkov trgovanih dobrin. Napredek naj bi dosegli tudi v pogajanjih za sporazum o čeztihomorskem partnerstvu (TPP), prostotrgovinskem sporazumu, o katerem se ZDA pogajajo z 12 državami iz regije. Predstavniki teh držav so zatrdili, da je na vizirju že konec pogajanj. Kitajska ni vključena v TPP. Peking si nasprotno prizadeva za oblikovanje celovitega azijsko-tihomorskega prostotrgovinskega območja (FTAAP), ki ga želijo članice Apeca oblikovati do leta 2020.

Apec, ki letos praznuje 25 let obstoja, je glavni azijsko-tihomorski gospodarski forum, katerega namen je spodbujanje trajne rasti in gospodarskega povezovanja ter zmanjšanja trgovinskih ovir v regiji. Odločitve tega medvladnega foruma so nezavezujoče, članice pa jih sprejemajo soglasno.