Venezuelski predsednik Nicolás Maduro želi z vrhom okrepiti svojo mednarodno legitimnost, poroča Al Džazira. Foto: EPA
Venezuelski predsednik Nicolás Maduro želi z vrhom okrepiti svojo mednarodno legitimnost, poroča Al Džazira. Foto: EPA
Neuvrščeni
Tokratnega vrha gibanja neuvrščenih, ki je bilo ustanovljeno letra 1961 v Beogradu, se je udeležilo vidno manj voditeljev držav kot prejšnja leta. Foto: EPA

Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je dejal, da se bodo tega vrha "spominjali stoletja", Al Džazira pa poroča, da je udeležba sramota za socialistično vlado, ki se sooča s številnimi krizami. Maduro naj bi si z vrhom okrepil mednarodno legitimnost, a je med udeleženci le osem predsednikov držav. Leta 2012 je bilo na vrhu v Teheranu okoli 35 voditeljev držav.

Med redkimi voditelji so na otok Margarita tako prišli Robert Mugabe, predsednik Zimbabveja, iranski predsednik Hasan Rohani, palestinski predsednik Mahmud Abas in predsedniki regionalnih venezuelskih zaveznikov Kube, Ekvadorja in Bolivije, Raúl Castro, Rafael Correa in Evo Morales.

Opozicija: Maduro je osamljen
Kot poroča Al Džazira, se venezuelska vlada ni odzvala na prošnjo za seznam udeležencev. Venezuelska opozicija, ki želi z referendumom odstaviti predsednika Madura, skromno udeležbo označuje za znak Madurove osamitve. Opozicijski voditelj Henrique Capriles je dejal, da je bilo porabljenih na milijone dolarjev Venezuelcev za "vladni ego".

Ni ostalo neopaženo, da Indija kot ustanovna članica neuvrščenih s 120 članicami na vrh ni poslala svojega premierja Narendro Modija, kar je šele drugič, da je indijski voditelj izostal s srečanja neuvrščenih od ustanovitve gibanja leta 1961. Na tokratni vrh je kot predstavnik Indije prišel podpredsednik Mohamed Hamid Ansari.

Med temami na vrhu je vprašanje Palestine, zbližanje Kube in ZDA, pa tudi politične težave venezuelskega predsednika. Venezuela je med drugim predlagala ustanovitev sklada za razvoj neuvrščenih držav.

Vrh v senci različnih kriz v Venezueli
Prizorišče vrha, venezuelski otok Margarita, nekdaj znan kot Biser Karibov, je bila znana turistična točka, danes pa je zasedenost hotelov manj kot pol manjša kot lani, nedavno pa so prebivalci revne soseske osramotili Madura, ko so ga pregnali iz soseske. Venezuela, ena največjih izvoznic nafte, se sicer spopada s hudo gospodarsko krizo, visoko inflacijo in celo pomanjkanjem hrane.

Tudi nekateri delegati so se pritoževali nad slabo nastanitvijo, slabo organizacijo in zamudami. Vlada je pred vrhom na otoku prebarvala ceste, založila trgovine in okrepila število pripadnikov varnostnih sil na ulicah.