Hiša je bila popisana z grafiti v hebrejščini, ki naj bi pomenili
Hiša je bila popisana z grafiti v hebrejščini, ki naj bi pomenili "maščevanje". Foto: Reuters
Na Zahodnem bregu požgali palestinsko hišo

Štiričlanska družina je živela v hiši v vasici Doma v bližini mesta Nablus na zasedenem Zahodnem bregu. Hišo so zažgali, ko so člani družine spali, v ognju pa je umrl 18-mesečni dojenček, ki je dobil izjemno hude opekline. Drugi otrok, star štiri leta, in starša so bili huje ranjeni, zato so jih s helikopterjem odpeljali v bolnišnico.

Očividci so povedali, da so neznanci, opremljeni z maskami, na hišo metali zažigalne bombe. V napadu je bila poškodovana tudi sosednja hiša, ki pa je bila prazna, zato žrtev ni bilo. Napadalci naj bi po napadu pobegnili v bližnjo judovsko naselbino.

"Gre za teroristično dejanje"
Kot je povedala tiskovna predstavnica izraelske policije policije Luba Samri, naj bi imel napad nacionalističen motiv, krivdo pa pripisujejo judovskim skrajnežem. "To je napad z nacionalističnim motivom," je dejala Samrijeva in dodala, da je bila hiša popisana z grafiti v hebrejščini, ki so pomenili "maščevanje".

Izraelski obrambni minister Moše Jalon je napad že označil za teroristično dejanje in zatrdil, da teroristom ne bodo dovolili pobijati Palestincev. Izraelska vojska je novico potrdila in v izjavi za javnost zapisala, da je preiskava pokazala, da so napadalci vstopili v vas v zgodnjih jutranjih urah, na hišo odvrgli zažigalne bombe in jo popisali z grafiti v hebrejščini. "Varnostne sile si prizadevajo, da bi čim prej našle storilce tega napada," so še sporočili.

Tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da gre za teroristično dejanje, in da je pretresen zaradi napada. "Izrael odločno ukrepa proti terorizmu, ne glede na to, kdo zagreši tako dejanje," je poudaril in zagotovil, da bodo uporabili vsa sredstva, da storilce pripeljejo pred roko pravice.

Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je odgovornost za napad pripisal izraelski vladi. Dejal je, da se takšno dejanje ne bi zgodilo, če Izrael ne bi gradil novih judovskih naselbin in ščitil tistih, ki naseljujejo palestinska ozemlja.

Najhujši napad po zažigu palestinskega najstnika
Judovskim skrajnežem oz. izraelskim naseljencem, ki nasprotujejo kakršnemu koli zmanjšanju judovskih naselbin na Zahodnem bregu, so v zadnjih letih že pripisovali odgovornost za več napadov na mošeje na Zahodnem bregu. To je najhujši napad po lanskem zažigu palestinskega najstnika kot maščevanju za uboj treh Izraelcev.

Na Zahodnem bregu požgali palestinsko hišo