Timošenkova je prek Twitterja potrdila pristnost večjega dela pogovora. Zanikala pa je, da naj bi v pogovoru 18. marca - na dan, ko je Putin podpisal akt o priključitvi Krima k Rusiji - zahtevala tudi uporabo jedrskega orožja proti ruski manjšini v Ukrajini. Foto: Youtube
Timošenkova je prek Twitterja potrdila pristnost večjega dela pogovora. Zanikala pa je, da naj bi v pogovoru 18. marca - na dan, ko je Putin podpisal akt o priključitvi Krima k Rusiji - zahtevala tudi uporabo jedrskega orožja proti ruski manjšini v Ukrajini. Foto: Youtube
Oleksandr Muzičko
Oleksandr Muzičko se je v 90. letih prejšnjega stoletja med čečensko državljansko vojno bojeval proti Moskvi zvestim enotam. Rusija je za njim razpisala mednarodni zaporni nalog. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Timošenkova grozila Putinu?

Ruski portal RT.com je objavil domnevni pogovor med nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko in namestnikom tajnika Sveta za nacionalno varnost in obrambo Nestorjem Šufričem, ki naj bi potekal 18. marca.

V telefonskem pogovoru sta se pogovarjala o krizi na Krimu. Timošenkova Šufriču med drugim pove, da so jo nedavni dogodki zelo razjezili: "V roke sem pripravljena vzeti avtomatsko puško in ustreliti te zaje****e v glavo" ter "Čas je, da zagrabimo za orožje in skupaj pobijemo te preklete Ruse, z njihovim voditeljem vred. Žal mi je, da zdaj ne morem biti tam in da nisem bila pristojna za pogajanja, saj v nobenem kurč***m primeru ne bi dobili Krima."

Nestor Šufrič naj bi ji domnevno odgovoril, da je tudi on razmišljal o tem. "Če bi bila ti tam, se to ne bi zgodilo." Timošenkova mu odgovori, da bo uporabila vse svoje povezave, "da bo svet skočil na noge, v Rusiji pa ne bo ostalo niti pogorišče".

Šufrič ji nato pove, da se je zjutraj pogovarjal z voditelji strank, kaj bodo storili z osmimi milijoni Rusov, ki bodo ostali v Ukrajini in bodo izobčenci. Timošenkova naj bi mu odgovorila: "Ubili jih bomo z jedrskim orožjem." Šufrič naj bi ji na tem mestu nasprotoval, rekoč: "S tabo se tu ne strinjam, saj je to, kar se je zgodilo, popolnoma nesprejemljivo. Res pa je, da so z nekaterimi svojimi ravnanji kršili mednarodno pravo, zato lahko proti njim uperimo sankcije na mednarodni ravni." Timošenkova naj bi odgovorila, da bodo zadevo spravili pred Mednarodno kazensko sodišče v Haagu.

Del predvolilne kampanje?
Timošenkova naj bi 25. maja po vsej verjetnosti nastopila na predsedniških volitvah v Ukrajini. Njeni kritiki ne izključujejo, da gre pri objavi telefonskih prisluhov za del njene predvolilne kampanje in nabiranje glasov podpore na zahodu Ukrajine, ki je izrazito protirusko naravnan.

Omenjeni domnevni pogovor je v MMC-jevi klepetalnici komentirala tudi RTV-jeva dopisnica iz Moskve Vlasta Jeseničnik. Dejala je, da je Timošenkova "potrdila, da se je s svojim sodelavcem o dogajanju v Ukrajini in Krimu res pogovarjala, zanikala pa je del, ki govori o ubijanju Rusov".

Ubili zloglasnega Oleksandra Muzička
Spletna stran RT.com, je med drugim objavila tudi novico, da so na zahodu Ukrajine med akcijo ustrelili in ubili enega od zloglasnih voditeljev ultradesničarskega gibanja Desni sektor Oleksandra Muzička oziroma Saška Bilyja. Ubili so ga v vasi nedaleč stran od mesta Rovno, v katerem je koordiniral akcije lokalnih skupin. Specialci so vstopili v restavracijo, v kateri je bil Muzičko s tremi oboroženimi varnostniki

Namestnik notranjega ministra Vladimir Evdokimov je na tiskovni konferenci dejal, da je bil Muzičko obtožen huliganstva in kršenja zakona, zato so proti njemu 8. marca vložili sodni nalog, 12. marca pa so ga uvrstili na seznam iskanih oseb.

Muzičko se je v 90. letih prejšnjega stoletja med čečensko državljansko vojno bojeval proti Moskvi zvestim enotam. Rusija je za njim razpisala mednarodni zaporni nalog. V Ukrajini je proti njemu potekalo več preiskav zaradi izsiljevanja. Pravi sektor je sicer odigral pomembno vlogo v nedavnih proevropskih protestih v Ukrajini.

Timošenkova grozila Putinu?