Pred dobrim tednom se je na Trgu republike v središču Beograda zbralo okoli tri tisoč podpornikov Srbske radikalne stranke (SRS), ki jih je nagovoril tudi haaški obtoženec Vojislav Šešelj. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Pred dobrim tednom se je na Trgu republike v središču Beograda zbralo okoli tri tisoč podpornikov Srbske radikalne stranke (SRS), ki jih je nagovoril tudi haaški obtoženec Vojislav Šešelj. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Evropski parlament najostreje obsoja sovražni govor Vojislava Šešlja in izrečenih žalitev žrtvam vojne na območju nekdanje Jugoslavije, vključno z njegovo sramotno izjavo, ki jo je izrekel na dan spomina žrtev v Vukovarju," je zapisano v uradnem besedilu resolucije, o kateri bodo evropski poslanci glasovali na seji v četrtek, 27. novembra.

Resolucijo o Šešlju so na pobudo hrvaških poslancev po izrednem postopku uvrstili na dnevni red plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, sicer pa je predmet intenzivnega posvetovanja poslanskih skupin, poroča srbski portal B92. Podobno resolucijo bo sprejel tudi hrvaški sabor.

Kritika sodišču
Ena od stvari, okoli katere še vedno niso dosegli soglasja, je odločitev Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, da je Šešlja po 12 letih pripora brez odločitve sodišča in brez prepovedi političnega delovanja začasno izpustilo na prostost.

Nekateri poslanci namreč zahtevajo, da je treba Mednarodnemu sodišču v Haagu poslati kritiko zaradi slabega vodenja postopka. Spet drugi spominjajo, da je imelo sodišče podporo Evropskega parlamenta pri sprejemu odločitve, da bo sprejemalo blažje kazni.

Šešelj: Sodijo jim le zato, ker so Srbi
Sodišče je Šešlja izpustilo iz zapora začasno, zaradi humanitarnih razlogov, saj je hudo bolan. Vodja Srbske radikalne stranke je imel ob vrnitvi v Beograd govor na zboru stranke in njenih podpornikov v središču prestolnice. Med drugim je dejal: "Kot sem obljubil pred 12 leti: razbil bom haaško sodišče! Prišel sem zato, da vam predam poročilo. Tam sem pustil ranjeno zver, da krvavi, vendar so tam še vedno naši sužnji, ki jim sodijo le zato, ker so Srbi."

O izpustitvi Šešlja smo se na MMC-ju pogovarjali tudi z nekdanjo svetovalko in tiskovno predstavnico nekdanje glavne haaške tožilke Carle Del Ponte Florence Hartmann: "Šešelj bi se moral vrniti v Srbijo osramočen. Sedeti bi moral doma in poklicati zdravnika, da ga zdravi, da vidi svoje vnuke, če ga sploh še želijo videti. Vrnil pa se je kot človek, ki ga določeno število ljudi, sicer nekaj tisoč, gleda kot junaka. In to je težava. Danes so junaki tisti, ki so rešili svoje sosede iz druge etnične skupine."