Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini je Rusijo pozvala, naj izpusti priprte ukrajinske mornarje. Foto: EPA
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini je Rusijo pozvala, naj izpusti priprte ukrajinske mornarje. Foto: EPA
Sergej Lavrov
Ruski zunanji minister Lavrov je Ukrajino znova obtožil provokacije. Foto: EPA

K izpustitvi mornarjev, ki jih je s tremi vojaškimi ladjami konec novembra zajela Moskva v Kerški ožini, je med drugim pozval ukrajinski zunanji minister Pavlo Klimkin. "Pomemben je takojšen in močan odgovor na vse večjo agresijo Rusije, ki za Ovse predstavlja nestabilnost in nevarnost," je dodal.

Wess Mitchell z ameriškega zunanjega ministrstva pa je zagotovil, da bodo ZDA ohranile sankcije proti Rusiji, dokler ne bo Moskva v celoti upoštevala dogovora iz Minska in vrnila polotoka Krima Ukrajini.

Ruski zunanji minister Sergeja Lavrova je odgovoril, da niti ne obstaja druga možnost, kot je spoštovanje dogovora iz Minska – ki so ga leta 2015 podpisali voditelji Ukrajine, Rusije, Nemčije in Francije za rešitev oboroženega konflikta na vzhodu Ukrajine. Ukrajinsko stran je obtožil namerne provokacije.

Gostitelj srečanja, italijanski zunanji minister Enzo Moavero Milanesi, je članice Ovseja pozval k iskanju rešitve za to zaostrovanje.

Moranesi: "Sredozemsko morje naj bo morje sodelovanja"
Glede migracij pa je pozval k skupnim prizadevanjem članic za večjo stabilnost v Sredozemlju, saj je pomembno, da pri obravnavi beguncev prispevajo vsi. "Sredozemsko morje ne sme biti morje obupa, ampak morje sodelovanja in enotnosti," je dodal ter kot pomembno izpostavil podporo državam v južnem Sredozemlju pri upočasnitvi migracij proti Evropi.

Z zasedanjem zunanjih ministrov članic Ovseja v Milanu, ki se ga udeležuje tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar, se formalno zaključuje italijansko predsedovanje. Prihodnje leto bo vodenje prevzela Slovaška.