Pripadnikom Islamske države je v srditih spopadih uspelo zavzeti ključno letalsko oporišče sirske vojske. Foto: Reuters
Pripadnikom Islamske države je v srditih spopadih uspelo zavzeti ključno letalsko oporišče sirske vojske. Foto: Reuters
ZDA se pripravljajo na razširitev napadov na IS

Obama je konec tedna dovolil prelete brezpilotnih letal in letal s posadko čez sirsko ozemlje, ki naj bi se po poročanju nekaterih virov že začeli.

Ameriški predsednik je bil dolgo nenaklonjen vojaškemu posredovanju proti skrajnežem v Siriji, a naj bi ga v Pentagonu prepričali o nujnosti take akcije, saj je to po njihovem mnenju edini način, da se porazi Islamsko državo, ki nadzoruje precejšen del sirskega in iraškega ozemlja.

Načelnik združenega štaba oboroženih sil ZDA general Martin Dempsey je sporočil, da proučujejo različne možnosti za neposredno soočenje s skrajneži tako v Iraku kot v Siriji, vključno z letalskimi napadi na voditelje Islamske države v njihovem oporišču v mestu Raka na severu Sirije kot na vzhodu ob meji z Irakom.

Sirski zunanji minister Vallid Mualem je v ponedeljek izjavil, da je sirska vlada v boju proti terorizmu pripravljena sodelovati na regionalni in mednarodni ravni, tudi z ZDA, ki si sicer prizadevajo za strmoglavljenje sirskega predsednika Bašarja Al Asada in podpirajo nekatere njegove nasprotnike.

V Damasku vseeno opozarjajo Belo hišo, da bodo vsako enostransko vojaško akcijo imeli za kršitev suverenosti in dejanje agresije.

O prijateljih in sovražnikih
Washington je že sporočil, da nima nobenega namena sodelovati z Asadom ali ga predhodno obveščati o načrtovanih ameriških operacijah. "Ne gre za to, da je sovražnik mojega sovražnika moj prijatelj," je dejal namestnik predsednikovega svetovalca za nacionalno varnost Benjamin Rhodes, ki je prepričan, da bi združitev moči z Asadom pomenilo stalno odtujitev sunitskega prebivalstva v Siriji in Iraku, ki je ključno za razbitje Islamske države.

Čeprav so načrti za napade na položaje skrajnežev v Siriji v pripravi že nekaj časa, pa predstavniki ameriške vojske vseeno opozarjajo, da je o samih napadih še prezgodaj govoriti. V ZDA so sicer prepričani, da je zato treba oblikovati "koalicijo sposobnih regionalnih in evropskih partnerjev".

ZDA se pripravljajo na razširitev napadov na IS