Sarkozy preživlja naporne dni. Foto: EPA
Sarkozy preživlja naporne dni. Foto: EPA

Tokrat vodjo desnosredinske opozicijske stranke UMP preiskujejo, ker naj bi moral finančne kazni, ki so ga doletele v okviru omenjene volilne kampanje in jih je takrat poravnala njegova stranka, plačati sam iz lastnega žepa.

Najnovejšo preiskavo naj bi odprli že pretekli teden - le nekaj ur po tem, ko je bil Sarkozy uradno obtožen zaradi suma korupcije, trgovanja z vplivom in sprejemanja zaupnih informacij. Ko je bil v letih 2007-2012 na položaju predsednika, naj bi namreč nekemu sodniku obljubil visok položaj v zameno za zaupne podatke o preiskavi, ki je potekala proti njemu.

Že tretja preiskava proti Sarkozyju
Tokratna najnovejša preiskava je že tretja proti Sarkozyju, povezana z volitvami leta 2012. Poseben organ, ki v Franciji bedi nad financiranjem volitev, je Sarkozyjevemu štabu zaradi napak pri financiranju te kampanje izrekel denarno kazen v znesku več sto tisoč evrov. Ustavno sodišče je julija lani to odločitev potrdilo, UMP - v stranki naj bi sicer skušali čezmerno zapravljanje za kampanjo prikriti z izstavljanjem lažnih računov - pa posledično tudi ni smela zaprositi države za povračilo stroškov kampanje v znesku več kot deset milijonov evrov.

Stranki je zato grozil celo bankrot, a je nato sprožila intenzivno akcijo zbiranja donacij in uspela poplačati dolgove - vključno s kaznimi, ki so bile v bistvu izrečene Sarkozyju osebno.

Poleg tega proti Sarkozyju potekajo še druge preiskave, med drugim zaradi suma, da mu je denar za prvo predsedniško kampanjo leta 2007 na skrivaj dal pokojni libijski diktator Moamer Gadafi. Nekdanji predsednik v vseh primerih zanika kakršno koli krivdo, njegovi zavezniki na desnem političnem polu pa dogajanje opisujejo kot lov na čarovnice.