Joe Arpaio je na sodišču dejal, da mu ministrstvo za pravosodje narekuje, kako naj opravlja svoje delo. Foto: EPA
Joe Arpaio je na sodišču dejal, da mu ministrstvo za pravosodje narekuje, kako naj opravlja svoje delo. Foto: EPA

Obtožbe, ki jih navaja ameriško ministrstvo za pravosodje, ustvarjajo podobo Amerike v 60. letih prejšnjega stoletja, ko so lokalni šerifi na jugu zatirali temnopolte. Tokrat so v vlogi temnopoltih Američani latinskoameriškega videza.

''Najbolj neizprosen šerif v ZDA'', kot se je poimenoval Arpaio sam, je s svojimi sodelavci deloval po načelu, da je priprti kriv, dokler mu ni dokazana nedolžnost. Svoje "ujetnike" je pogosto hranil s pokvarjenimi ostanki in jih vzpodbujal, da po smrti darujejo svoje organe.
Poniževanje zapornikov
Prav tako jih je silil v nošenje rožnatih spodnjic, da bi jih ponižal. V zaporu je bila obvezna uporaba angleškega jezika in vsi ujetniki, ki niso govorili angleško, so bili dodatno kaznovani. Ženske so recimo ostale brez higienskih vložkov, če zanje niso prosile v angleščini.

Eden od grozljivih primerov zlorabe pooblastil je bilo pretepanje noseče ženske, ker ni takoj ubogala policista, ki jo je ustavil pred njeno hišo. Policist si je kasneje izmislil, da ni pokazala dokumentov o zavarovanju avtomobila. Njen izvorni greh je bil ta, da je imela "latino videz". Tudi sicer je Arpaiova posebna enota za lov na nezakonite priseljence izvajala racije brez sodnih nalogov in nadlegovala nedolžne državljane, ki so bili latinskega videza.
Arpaio zavrača očitke
A Joe Arpaio se ne da. Obtožnico je označil kot lov na čarovnice, saj naj bi z njo Barack Obama na prihajajočih predsedniških volitvah lovil glasove Latinskoameričanov. Kot je dejal za medije, se bo pred roko pravice branil, a ne zaradi zasebnih razlogov, ampak zaradi na tisoče drugih šerifov po vsej državi, ki se pri svojem delu spopadajo s podobno problematiko.
Pravosodno ministrstvo ZDA je šerifa že tožilo leta 2010, ker ni dovolil dostopa do zapornikov in dokumentacije, kar je lani nato dopustil in tožbo proti njemu so opustili. Zvezna vlada ima pravico nadzorovati lokalne policijske agencije glede spoštovanja državljanskih, vse odkar je bil sprejet ustrezen zakon po hudih nemirih v Los Angelesu pred skoraj 20 leti zaradi posnetka o surovem policijskem pretepanju temnopoltega voznika.

Proti Arpaiu že poteka posebna tožba na zveznem sodišču zaradi rasnega profiliranja. Ta sodni proces se bo začel 19. julija. Posebna zvezna velika porota pa že od leta 2009 preiskuje Arpaia zaradi zlorabe pooblastil. Arpaio je marca naredil nekaj prahu z objavo trditve, da bo preiskoval predsednika Obamo zaradi ponarejenega rojstnega lista. Njegovi preiskovalci naj bi namreč odkrili, da je bil objavljeni rojstni list s Havajev ponarejen.