Nastavljanje bomb je ena ključnih taktik Islamske države, kar predstavlja veliko varnostno tveganje, tudi ko džihadiste z določenega ozemlja preženejo. Foto: Reuters
Nastavljanje bomb je ena ključnih taktik Islamske države, kar predstavlja veliko varnostno tveganje, tudi ko džihadiste z določenega ozemlja preženejo. Foto: Reuters

Grobišče je v provinci Nineveh, oddaljeno približno deset kilometrov zahodno od Sindžarja, je za francosko agencijo AFP povedal tamkajšnji predstavnik Mahma Halil. Gre že za šesto množično grobišče, ki so ga odkrili na tem območju, potem ko so Sindžar pred kratkim kurdski borci osvobodili iz rok Islamske države.

Grobišče je obdano z bombami in tako trupel še niso izkopali. Nekatere posmrtne ostanke je razkrila deževnica. Število žrtev so ocenile osebe, ki so bile priča usmrtitvam. Pred kratkim so v bližini našli še eno množično grobišče, v katerem naj bi bili posmrtni ostanki okoli 80 žensk v starosti od 40 do 80 let. Lokalne oblasti sumijo, da so jih džihadisti usmrtili, ker so bile prestare za posiljevanje ali zasužnjenje. Halil je dejal, da se bojijo, da bodo našli še kar nekaj takšnih grobišč.

Pred dvema tednoma Sindžar osvobojen
Sindžar so izpod vladavine Islamske države 13. novembra v okviru obsežne operacije osvobodile sile iraškega Kurdistana z zračno podporo mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA. Džihadisti so Sindžar osvojili avgusta 2014 in začeli kampanjo pokolov, zasužnjevanja in posilstev, tarča pa so bili pripadniki verske in etnične manjšine Jezidov. Združeni narodi pravijo, da poboji jezidov nakazujejo na vojne zločine in celo genocid.

Medtem ZDA s koalicijo zaveznikov nadaljuje zračne napade na Islamsko državo, 17 so jih izvedli v Iraku, tri pa v Siriji, kjer so zadeli različne cilje IS-ja.