V zadnjem napadu v Kamerunu je umrlo najmanj 14 ljudi. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
V zadnjem napadu v Kamerunu je umrlo najmanj 14 ljudi. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Po navedbah državne televizije je bombni napad izvedla deklica, stara okoli 12 let. Umrlo je 20 ljudi, še 79 jih je bilo ranjenih, poroča Slovenska tiskovna agencija STA. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, a na severu države je več napadov že izvedla skupina Boko Haram iz Nigerije. Oblasti so zaprle območje napada in aretirale več ljudi.

Napad se je zgodil ob 19.45 po krajevnem času v mestu Maroua. Francoska tiskovna agencija AFP, ki se je sklicevala na vir v varnostnih silah, je sicer sprva poročala, da je neki moški vrgel bombo proti baru v okrožju Pont Vert in po napadu pobegnil. Prebivalci, ki niso bili ranjeni, so se podali za njim, a je vrgel granato, da bi jih ustavil.

Po napadu samomorilskih deklic
Napad se je zgodil le nekaj dni po dvojnem napadu v istem mestu. V sredo je bilo v napadih na osrednji tržnici in bližnji soseski ubitih 20 ljudi. Oba napada sta izvedli deklici, ki naj bi bili mlajši od 15 let. Ena od deklic je bila po navedbah oblasti stara devet let.

V mestu sicer že več mesecev veljajo strogi varnostni ukrepi, med drugim so ponoči prepovedane vožnje z motorji, še poroča STA.

Napadi so pogosti kljub obsežni regionalni ofenzivi proti Boko Haramu. V soboto je v napadih na severovzhodu Nigerije, ki naj bi jih izvedla prav ta islamistična milica, umrlo najmanj 25 ljudi. Boko Haram je v zadnjih dveh letih izvedel tudi več napadov in ugrabitev na severu Kameruna, kjer pa doslej ni bilo samomorilskih napadov.

Boko Haram napade v Kamerunu izvaja, ker ta država podpira napore nigerijske vojske, da uniči to skupino, povezano z Islamsko državo.

Prejšnji teden je Kamerun razširil prepoved islamskih pokrival v delih države. Takšna oblačila so zdaj prepovedana tako na vzhodu kot na severu in zahodu države, s čimer naj bi zmanjšali možnost napadov samomorilskih napadalk.