Matteo Renzi je število ministrov zmanjšal z 18 na 16. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Matteo Renzi je število ministrov zmanjšal z 18 na 16. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Renzi in Letta
Matteo Renzi je mandat za sestavo vlade dobil v ponedeljek, potem ko je v političnem boju znotraj lastne stranke pretekli teden porazil dozdajšnjega premierja Enrica Letto. Letta se je zato umaknil in odstopil s premierskega mesta. Foto: MMC RTV SLO/EPA

"Zavedam se odgovornosti, občutljivosti in izrednih časov, v katerih je oblikovana vlada, ki mora biti sposobna prinesti novo upanje. Storil bom vse, kar je mogoče, da si prislužim zaupanje poslancev, senatorjev in milijonov Italijanov, ki čakajo na to vlado, da jim zagotovi konkretne odgovore," je novinarjem po srečanju dejal novi italijanski premier.

Petkovi pogovori med voditeljem Demokratske stranke Matteom Renzijem in predsednikom Napolitanom o potencialnih ministrih so sicer trajali dalj časa, kot so pričakovali politični opazovalci. Renzi načrtuje vitkejšo vlado z zgolj 16 člani. Polovico ministrske ekipe bodo sestavljale ženske, kar se bo zgodilo prvič v zgodovini Italije. Število ministrov je sicer s 26, kolikor jih je bilo v vladi Silvia Berlusconija, oklestil na 18 premier Mario Monti.

Nova in stara imena
Ključno mesto gospodarskega in finančnega ministra bo prevzel strokovnjak in glavni ekonomist pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Pier Carlo Padoan. Notranji minister bo ostal Angelino Alfano, ki je s svojo Novo desno sredino tudi podprl Renzijevo vlado.

Nekoliko nepričakovano pa vladno ekipo zapušča zunanja ministrica Emma Bonino. Nasledila jo bo poslanka Demokratske stranke in strokovnjakinja za zadeve EU-ja Federica Mogherini.

V vladi bosta ostala minister za infrastrukturo Maurizio Lupi in zdravstvena ministrica Beatrice Lorenzi. Dozdajšnji minister za okolje Andrea Orlando bo presedlal na vrh pravosodnega ministrstva, minister za stike s parlamentom Dario Franceschini pa bo v Renzijevi vladi minister za kulturo. Ministrica za izobraževanje bo postala voditeljica koalicijske stranke Državljanska izbira Stefania Giannini.

Prisega premierja v soboto
Renzi bo, kot so sporočili iz predsednikovega urada, prisegel v soboto ob 11.30, prihodnji teden pa bo sledilo glasovanje o njegovi vladi v parlamentu.