Otroci v Mehiki se pogosto znajdejo v navzkrižnem ognju med varnostnimi silami in tolpami. Foto: EPA
Otroci v Mehiki se pogosto znajdejo v navzkrižnem ognju med varnostnimi silami in tolpami. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik tožilstva v severovzhodni zvezni državi Sinaloa, po kateri nosi ime najvplivnejši mafijski kartel, na čelu katerega je tudi najbolj iskani človek v državi Joaquin "Shorty" Guzman, je sporočil, da preiskujejo najstnika, ki pripada tolpi pod imenom Los Mazatlecos.

Omenjena tolpa deluje pod okriljem kartela bratov Beltran Leyva, ki je še ne dolgo tega sodeloval s kartelom Sinaloa, preden so se leta 2008 sprli in uperili orožje drug proti drugemu v boju za donosne mafijske posle, ki že dolgo ne vključujejo samo tihotapljenja mamil, ampak med drugim tudi izsiljevanja, trgovino z belim blagom, tihotapljenje orožja in pranje denarja.

Policija je najstnika prijela, ko je imel pri sebi puško in mamila. Policistom je povedal, da od februarja dela kot plačani morilec, in je bil do zdaj vpleten v umore policistov, kmetov in celo glasbenikov.

16-letnik z vzdevkom El Nino (Deček) je policiji zaupal še, da je dobil avtomatsko puško AK-47 in pištolo.

Do zdaj so ujeli že več najstnikov, ki so delali za mehiške kriminalne združbe, potem ko so jih te premamile z obljubami o velikih in hitrih zaslužkih. Junija lani so prijeli skupino najstnikov, ki se je spopadla s policisti.

Od leta 2006 je bilo v medkartelskem nasilju in spopadih z varnostnimi silami ubitih več kot 55.000 ljudi. Odhajajoči predsednik Felipe Calderon, ki je v boj proti kartelom poslal celo vojsko, a brez večjega uspeha, je dejal, da nenasiten trg z mamili v sosednjih ZDA spodbuja nasilje v Mehiki.