Avstralija bo jeseni gostila še srečanje voditeljev držav skupine G20. Foto: EPA
Avstralija bo jeseni gostila še srečanje voditeljev držav skupine G20. Foto: EPA

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank skupine G20, ki predstavlja 85 odstotkov svetovnega BDP-ja, so ob koncu srečanja v Sydneyju pozvali k povrnitvi k močni, trajni in uravnoteženi rasti svetovnega gospodarstva.

V nenavadno kratki izjavi na dveh straneh so se udeleženci srečanja zavzeli, da bodo z "ambicioznimi, a realističnimi" politikami v prihodnjih petih letih dvignili skupen BDP za več kot dva odstotka nad raven, na katero bi se prebili s trenutnimi politikami.

"To je realno več kot 2.000 milijard dolarjev dodatka in bo vodilo k velikemu številu dodatnih delovnih mest," so prepričani.

Po oceni Mednarodnega denarnega sklada (IMF) bi strategija lahko letno k svetovni gospodarski rasti dodala pol odstotne točke v prihodnjih štirih letih. Trenutno IMF napoveduje 3,7-odstotno rast v letošnjem in 3,9-odstotno rast v prihodnjem letu.

Vsaka članica G20 bo svoje ukrepe pripravila pred novembrskim srečanjem voditeljev držav G20 v Brisbanu.

Cilj bi lahko po ocenah ministrov izpolnili s povečanjem vlaganj in zaposlenosti ter krepitvijo trgovine. Menijo tudi, da "ni prostora za samozadovoljstvo" in da izzivi "zahtevajo ambicioznost".

Boleči ameriški ukrepi
Razprava se je vrtela tudi okoli ameriške monetarne politike, potem ko je ameriška centralna banka Fed počasi začela zmanjševati svoj stimulativni program, kar najbolj boleče občutijo številna gospodarstva v razvoju in predstavniki teh držav so opozorili na pomanjkanje komunikacije, zato se je skupina G20 zavzela za večjo transparentnost na tem področju.

"Vse centralne banke se zavezujejo, da bodo monetarno politiko še naprej natančno preverjale in jasno sporočale v okviru izmenjave informacij," so zapisali predstavniki in dodali, da bodo centralni bankirji ob sprejemanju odločitev upoštevali vpliv teh na svetovno gospodarstvo.

Udeleženci srečanja so izrazili tudi "globoko obžalovanje" da se je reforma IMF-a, s katero bi države v razvoju in še posebej Kitajska dobile večjo vlogo v organizaciji, zastala. Ameriški kongres sprememb namreč kljub privolitvi Bele hiše ne želi potrditi.

"Naša najvišja prioriteta ostaja ratifikacija reform iz leta 2010 in pozivamo ZDA, naj to storijo pred našim naslednjim srečanjem aprila," so zapisali ministri in guvernerji.