Ostrih kritik je bil deležen Sudan, kjer je bilo v Darfurju od leta 2003 ubitih že skoraj četrt milijona ljudi. Foto: Reuters
Ostrih kritik je bil deležen Sudan, kjer je bilo v Darfurju od leta 2003 ubitih že skoraj četrt milijona ljudi. Foto: Reuters
Številne ugledne osebnosti so že kritizirale izbor Kitajske za prihodnje olimpijske igre, češ da je v državi preveč kršitev človekovih pravic. Foto: Reuters

Poročilo zajema 196 držav. Za Slovenijo je zapisano, da je stanje dobro. Na seznamu kršitev so spet izbrisani, diskriminacija Romov in homoseksualcev, sodni zaostanki, nasilje nad ženskami, trgovanje z ljudmi ter da pripadniki muslimanske skupnosti nimajo ustreznega prostora za obrede.

Med deseterico, ki so lani najbolj kršile človekove pravice, pa so tokrat Severna Koreja, Mjanmar, Iran, Sirija, Zimbabve, Kuba, Belorusija, Uzbekistan, Eritreja in Sudan. Ameriško zunanje ministrstvo je Kitajsko v to nezavidljivo skupino uvrstilo tako lani kot tudi predlani, letos pa so ji nadeli oznako avtoritarne države, ki doživlja reformo gospodarstva in hitre družbene spremembe, vendar pa "se niso lotile demokratičnih političnih reform".

Kritično do kitajske vlade
Kitajski tako poročilo ni prizaneslo v navajanju črnih pik: njena vlada naj bi še naprej nadzorovala, mučila in zapirala aktiviste, pisatelje, novinarje in odvetnike ter njihove družine, med mučilnimi tehnikami pa poročilo navaja uporabo električnih šokov, pretepanje, uporabo verig in ostalih oblik zlorab. Kritika je padla tudi na ekstremno uveljavljanje politike enega otroka.

Sirija je bila deležna kritike, češ da podpira terorizem in nasprotuje bližnjevzhodnemu mirovnemu procesu. Severna Koreja je označena kot absolutna diktatura z represivno politiko, ki nadzoruje najosnovnejše vidike vsakodnevnega življenja.

Genocid v Darfurju
Glede Sudana poročilo izpostavlja predvsem napad sudanskih vladnih sil v zahodni pokrajini Darfur, ki je, po besedah ameriške vlade, sprožila genocid. Od leta 2003 naj bi tam zaradi nasilja, lakote in bolezni umrlo že skoraj četrt milijona ljudi, iz Sudana pa prihajajo poročila o izvensodnih usmrtitvah, mučenju, pretepanju in posilstvih s strani vladnih varnostnih sil in upornikov v Darfurju.

Poročilo po drugi strani navaja, da se je stanje izboljšalo v štirih državah, in sicer v Mavretaniji, Gani, Maroku in na Haitiju. Malo ali nič napredka so zabeležili v Nepalu, Gruziji, Kirgizistanu, Iraku, Afganistanu in Rusiji, medtem ko se je stanje v Pakistanu, Bangladešu in Šrilanki poslabšalo.

K. S.