Kercherjeva in Sollecito sta po osmih letih po umoru na sodišču dosegla oprostilno sodbo. Foto: EPA
Kercherjeva in Sollecito sta po osmih letih po umoru na sodišču dosegla oprostilno sodbo. Foto: EPA
Tožilci so trdili, da se je umor Kercherjeve zgodil med spolno igrico, ki je ušla izpod nadzora. Foto: EPA
Primer Knox: po petih postopkih oprostilna sodba

27-letna Knoxova je po končni odločitvi sodišča dejala, da je zelo vesela te odločitve, njen odvetnik Carlo Della Vedova pa je dejal, da je "Amanda srečna". "Zahtevali bomo odškodnino zaradi neupravičenega zapora. Amando je sicer sodišče obsodilo na tri leta zaporne kazni zaradi obrekovanja, a se kazen šteje za že prestano, ker je pred prvo oprostilno sodbo v italijanskih zaporih že preživela štiri leta."

Pred osmimi leti so takrat 21-letno britansko študentko s prerezanim vratom našli v stanovanju v Perugii, ki si ga je delila s Knoxovo. Tožilci so trdili, da je bila Kercherjeva ubita med spolno igrico, ki je ušla izpod nadzora. Leta 2009 sta bila Knoxova in njen (takrat že nekdanji) fant Raffaele Sollecito za umor Kercherjeve obsojena na 28 let in šest mesecev (Knoxova) in 25 let zapora (Sollecito), dve leti pozneje so sodbo razveljavili, po pritožbi tožilcev na vrhovno sodišče pa je lani sodišče znova odločilo, da sta kriva. Sledili sta nova pritožba njunih odvetnikov in zdaj končna odločitev kasacijskega sodišča.

Sollecito: Sodišče mi je vrnilo dostojanstvo
Knoxova se je leta 2011 po oprostilni sodbi vrnila v ZDA, ki je potem niso izročile Italiji, tako da je tretje sojenje pred dvema letoma potekalo v njeni odsotnosti. Tudi 31-letni Sollecito je pred sojenjem leta 2013 zapustil Italijo in je živel v Dominikanski republiki, a se je potem vrnil. Na izreku sodbe ga ni bilo, a je po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa ob oprostitvi dejal, da so mu sodniki vrnili dostojanstvo. "Neznansko srečen sem, da mi je isto sodstvo, ki me je obsodilo, danes vrnilo dostojanstvo in svobodo. Končno bom spet imel nadzor nad svojim življenjem in se mi ne bo več treba ubadati s sodnimi spisi. Končno sem bom lahko vrnil v normalnost."

Arline Kercher, mati umorjene študentke, je bila ob odločitvi sodišča zelo šokirana, poroča BBC. "Dvakrat sta bila obsojena, zato je čudno, da se je to zdaj spremenilo."

Že leta 2008 je bil zaradi umora Knoxove na 30-letno zaporno kazen v ločenem sojenju obsojen tudi Rudy Guede iz Slonokoščene obale, ker naj bi sodeloval pri umoru. Guede je bil znanec Knoxove in Kercherjeve. Po pritožbi so mu kazen zmanjšali na 15 let.

Primer Knox: po petih postopkih oprostilna sodba