Odhajajoči predsednik je bil ob novici, da je prejemnik nagrade, ki je zadnja leta niso podelili, zelo počaščen. Foto: EPA
Odhajajoči predsednik je bil ob novici, da je prejemnik nagrade, ki je zadnja leta niso podelili, zelo počaščen. Foto: EPA
Mo Ibrahimi se je za podeljevanje nagrade odločil, da bi spodbudil odhod voditeljev z oblasti. Foto: EPA

Omenjeno nagrado vsako leto prejme voditelj, ki je dobro vladal državi, dvignil življenjski standard in spodbujal medijsko svobodo, po koncu mandata pa zapustil svoj položaj. Lani nagrade, tako kot še trikrat prej v zadnjih petih letih, niso podelili.

Za lani jo bo tako bo prejel nekdanji upornik, ki se je boril za neodvisnost Namibije, in bil pozneje minister za zadeve, povezane z zemljišči, ter je nadzoroval shemo, v skladu s katero so zemljo, ki je bila v lasti svetlopoltih lastnikov, vrnili domačinom. Prvič je postal predsednik leta 2004, drugič pet let pozneje, na lanskih novembrskih volitvah pa so volivci izvolili Hageja Geingboba, poroča BBC.

Iz njegovega urada so sporočili, da je Pohamba zelo počaščen zaradi nagrade in da upa, da bo s pomočjo nagrade pospešil uresničevanje ciljev svoje fundacije, namenjene pomoči študentom iz deprivilegiranih okolij.

79-letni Pohamba je bil ustanovni član SWAPO-ja (South West Africa People's Organisation), oboroženega gibanja, ki se je desetletja borilo proti nadvladi Južne Afrike. Država je postala neodvisna leta 1990, SWAPO pa je od tedaj prevladoval v politiki in je na volitvah po navadi zmagoval z veliko večino.

Nagrada po filantropu in poslovnežu
Nagrada nosi ime britansko-sudanskega filantropa in lastnika mobilnega operaterja, ki je z vlaganjem v Afriko zaslužil bogastvo. Mo Ibrahim se je za podeljevanje nagrade odločil, da bi spodbudil afriške voditelje, naj se po izteku mandata poslovijo od vladanja. Nagrado naj bi podeljevali vsako leto, vendar pa so organizatorji odločili, da so si jo od leta 2007, ko so jo začeli podeljevati, zaslužili zgolj trije voditelji. Prvo je prejel nekdanji mozambiški predsednik Joaquim Chissano, drugo pa leta 2011 nekdanji predsednik Zelenortskih otokov Pedro Verona Pires.

Pet milijonov dolarjev dobitniku izplačujejo v obrokih 10 let, pozneje pa vsako leto dobi še 200.000 dolarjev.