Kano leži na nemirnem severu Nigerije. Foto: EPA
Kano leži na nemirnem severu Nigerije. Foto: EPA

Okolico dvorane v starem delu kampusa je med molitvijo krščanskih študentov streslo več eksplozij, nato pa je sledilo obstreljevanje. Streli so se pozneje slišali tudi iz drugih predelov mesta, pri čemer naj bi šlo za napadalce, ki so pobegnili pred varnostnimi silami.

Eksplozije in streljanje v kampusu je bilo slišati pol ure, je povedal profesor zgodovine na univerzi Bayero Mohamed Sulejman in dodal, da so morali tamkajšnji varnostniki bežati, da bi se rešili. Kampus so nato obkolili policisti in vojaki.

Odgovornosti za napad ni prevzel nihče, vendar za številne skoraj ni dvoma, da gre za delo skrajnežev iz islamistične sekte Boko Haram, ki si prizadeva ustanoviti islamsko državo na severu najbolj poseljene afriške države.

Tarča kristjani in varnostne sile
V zadnjih letih je Nigerijo pretreslo več tovrstnih napadov, ki so imeli za tarčo kristjane ali pripadnike varnostnih sil.

Na velikonočno nedeljo je bilo ubitih 36 ljudi, ko je domnevni pripadnik Boko Harama skušal s polnim vozilom razstreliva med bogoslužjem zapeljati v cerkveni kompleks v mestu Kaduna na severu države.

Boko Haram je odgovoren tudi za napade med lanskim božičem, med drugim tudi za eksplozijo pred cerkvijo v prestolnici Abudža, ki je zahtevala 37 smrtnih žrtev.

Prejšnji teden so si samomorilski napadalci za tarčo izbrali urad nigerijskega dnevnika This Day v Abudži in Kaduni. V usklajenih napadih so bili ubiti štirje ljudje. Omenjeni časopis ima sedež na jugu Nigerije in podpira vlado predsednika Goodlucka Jonathana.