Kosovska Mitrovica je vseskozi prizorišče napetosti med Albanci in Srbi. Foto: EPA
Kosovska Mitrovica je vseskozi prizorišče napetosti med Albanci in Srbi. Foto: EPA

"K sreči sem imel pri sebi torbico, za katero sta napadalca, predpostavljam, pomislila, da je orožje, in sta po nekaj udarcih pobegnila. Ne vem točno, toda mislim, da gre za mlajši osebi, stari do 20 let," je dejal Pantić, ki so ga po oskrbi poškodovane brade izpustili iz bolnišnice.

Napad se je zgodil le nekaj ur po tem, ko je podpredsednik srbske vlade Aleksander Vučić obiskal Gračanico, kjer je kosovske Srbe pozval k udeležbi na nedeljskih lokalnih volitvah, da bi lahko oblikovali skupnost srbskih občin.

Državljanska pobuda Srbske je napad obsodila. Označila ga je kot napad na svobodo izbire in govora ter napad na interese srbske vlade. Napad je obsodil tudi srbski minister za Kosovo Aleksandar Vulin. Po njegovih besedah gre za strahopeten napad, s katerim bodo zadovoljni samo tisti, ki nasprotujejo oblikovanju skupnosti srbskih občin.

Na severu Kosova, kjer živi srbska manjšina, je bilo od začetka volilne kampanje že več bombnih napadov na stanovanja in prostore kandidatov. Storilcev niso prejeli. Sami kandidati in srbske oblasti so napade označili za poskus zastraševanja kosovskih Srbov.