Sutherland Springs je ovit v črnino, domačini so za žrtve prižgali sveče. Foto: Reuters
Sutherland Springs je ovit v črnino, domačini so za žrtve prižgali sveče. Foto: Reuters
Teksas
Za napadalcem se je takoj pognal oborožen domačin, ki je ustavil mimoidočega voznika. Foto: Reuters
V Teksasu napadel 26-letnik
Teksas: Napadalec 26-letni Devin Patrick Kelley

26-letnik je v nedeljo opoldne po krajevnem času stopil v cerkev v kraju Sutherland Springs blizu San Antonia, ki ima okoli 400 prebivalcev, in začel streljati. Med žrtvami, ki so stare med pet in 72 let, je tudi 14-letna pastorjeva hči, poročajo ameriški mediji. Napadalca so našli mrtvega v avtomobilu nekaj kilometrov proč od prizorišča napada. Za zdaj ni znano, ali je bil zanj usoden strel enega od lokalnih prebivalcev, ki je streljal nanj med begom iz cerkve, ali si je sodil sam. Kot poročajo ameriški mediji, je bil Kelley nekoč zaposlen v vojaškem letalstvu, policija pa ga je že obravnavala zaradi družinskega nasilja.

Kot je povedal Freeman Martin, regionalni direktor teksaškega oddelka za javno varnost, je napadalec izpustil orožje, ko je nanj streljal domačin, in zbežal z avtomobilom. Lokalni prebivalec, ki je streljal na napadalca, je potem mimoidočega voznika pozval, da sta napadalcu sledila. "Rekel je, da ga morava ujeti in to sem potem storil," je dejal voznik Johnnie Langendorff in pojasnil, da je med lovom vozil več kot 150 kilometrov na uro.

Martin je dejal, da je napadalec pokol izvršil zaradi spora v družini, saj je poslal več grozečih sporočil svoji tašči, ki je občasno hodila v to cerkev. Policija sicer ni povedala, ali je med mrtvimi tudi tašča.

Najhujši napad v Teksasu
"Gre za najbolj množično streljanje v zgodovini naše zvezne države,
" je dejal teksaški guverner Greg Abbott, ki je ob tem dodal, da je tragedija še toliko hujša, ker se je zgodila v "cerkvi, kraju molitve."

"Ne gre za vprašanje orožja. Mislim, lahko govorimo o tem, vendar je še prezgodaj," je v odzivu na napad dejal ameriški predsednik Donald Trump, ki je na obisku na Japonskem. "Toda k sreči je imel orožje tudi nekdo, ki je streljal na napadalca, sicer bi lahko bilo še huje. Toda v največji meri gre za vprašanje duševnega zdravja." Sožalje ameriškemu predsedniku je že poslal ruski predsednik Vladimir Putin.

Do masakra je prišlo le nekaj tednov po napadu v Las Vegasu, najbolj smrtonosnem streljanju v ameriški zgodovini, v katerem je umrlo 58 ljudi. Po njem so se znova razplamtele polemike o (pre)lahkem dostopu do orožja.

V Teksasu napadel 26-letnik
Teksas: Napadalec 26-letni Devin Patrick Kelley