Najzloglasnejša Vukasovićeva stranka je bil atentator na srbskega premierja Đinđića. Foto: EPA
Najzloglasnejša Vukasovićeva stranka je bil atentator na srbskega premierja Đinđića. Foto: EPA

Napad se je zgodil v petek zvečer, ko se je pred Vukasovićevo odvetniško pisarno na beograjskem Bulvarju kralja Aleksandra ustavil avtomobil brez tablic in z zatemnjenimi stekli, iz njega pa sta stopila zamaskirana moška. Takoj ob vstopu v pisarno sta začela pretepati odvetnika, nato pa sta ga še s kislino polila po obrazu in pobegnila.

Vukasovića so, kot poroča b92, takoj prepeljali v klinični center, kjer so ugotovili, da ima pretres možganov. Ker mu je kislina poškodovala oči, so ga že premestili na očesno kliniko.

Nenad Vukasović je širši javnosti najbolj znan kot odvetnik Zvezdana Jovanovića, ki je bil obsojen zaradi atentata na srbskega premierja Đinđića leta 2003. Zastopal je tudi druge člane razpadle Enote za specialne operacije (JSO), denimo Branka Berčeka v primeru umora Ivana Stambolića, delal pa je tudi pri primeru poskusa uboja vodje Srbskega gibanja prenove (SPO) Vuka Draškovića.

V nekem obdobju je bil Vukasović član socialdemokratov, celo njihov predsednik, a je zaradi nesoglasij z vrhom stranke zapustil politiko.
Napadi na odvetnike vse pogostejši
Na novico o napadu sta se takoj odzvali odvetniška zbornica Srbije in odvetniška zbornica Beograda, ki je za jutri sklicala izredni sestanek. Kot je za B92 izjavila Zora Dobričanin Nikodinović iz beograjske zbornice, so napadi na odvetnike v zadnjem času vse pogostejši, zato si tudi prizadevajo, da bi si pridobili status uradne osebe, kot jo imajo sodniki in tožilci. Ob tem nameravajo tudi organizirati splošno stavko.

Srbska odvetniška zbornica je napad ostro obsodila, ministrstvo za notranje zadeve pa pozvala k čimprejšnjem odkritju krivcev in motiva napada. Ob tem je opozorila, da je bilo kar nekaj odvetnikov v preteklih letih žrtev napadov, a krivcev niso nikdar odkrili ali jih kaznovali.