Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v sredo zvečer dejal, da so si napadalci prislužili mesto v peklu in obljubil oster boj proti terorizmu. Foto: Reuters
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v sredo zvečer dejal, da so si napadalci prislužili mesto v peklu in obljubil oster boj proti terorizmu. Foto: Reuters
V napadu na letališče Atatürk je bilo ubitih 42 ljudi, 239 pa je ranjenih. Foto: Reuters
Trije napadalci so na letališču sprva streljali, nato pa so se razstrelili. Foto: Reuters
Moskva odpravila omejitve potovanj v Turčijo
Milharčič o turški politiki pomiritve z Izraelom in Rusijo

Turčija danes žaluje za 43 žrtvami napada, število mrtvih se povežuje, med katerimi je največ Turkov, 19 je tujih državljanov (med njimi državljani Savdske Arabije, Afganistana, Pakistan, Uzbekistana, Ukrajine in Švice). V napadu pa je bilo ranjenih 239 ljudi.

Čeprav odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, sta tako turški premier Binali Yildirim kot direktor ameriške CIE John Brennan prepričana, da za napadom stoji skrajna islamska skupina Islamska država (IS).

Turška policija je v povezavi z napadom aretirala 13 ljudi, med njimi so trije tujci. Kot poroča Reuters, turška varnostna služba ocenjuje, da naj bi bil najmanj eden med njimi povezan z IS-jem. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v sredo zvečer dejal, da so si napadalci prislužili mesto v peklu in obljubil oster boj proti terorizmu.

Medtem pa so turške oblasti potrdile narodnost napadalcev, so državljani Rusije (domnevno Čečen), Uzbekistana in Kirgizije. Veliko število radikaliziranih ljudi iz Čečenije se je namreč pridružilo IS-ju v Siriji in Iraku. Po poročanju turškega medija Habertürk naj bi napadalci prišli v Carigrad 32 dni pred napadom, kjer so najeli stanovanje za eno leto.

Šesti večji napad v Turčiji letos
BBC-jev dopisnik Frank Gardner je dejal, da so bili tarča torkovega napada na tem tretjem najprometnejšem letališču v Evropi, za londonskim Heathrowom in pariškim Charles de Gaullom, mednarodni potniki. Samo lani je letališče, ki je na enajstem mestu med najprometnejšimi letališči na svetu, prešlo 61,3 milijona potnikov.

Turška vlada "neislamska"
To je bil že šesti večji napad v Turčiji letos, katerega cilj je bil ali Carigrad ali prestolnica Ankara, ki je upala, da bo njen turizem letos vendarle videl svetlejše dni. Po opravičilu turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu za sestrelitev ruskega lovskega bombnika Su-24 v Siriji je Putin nemudoma preklical sankcije oziroma omejitve proti Turčiji pri potovanju ruskih turistov v Turčijo in trgovinski menjavi. "Rusko vlado pozivam, naj začne postopek normalizacije trgovinske menjave in gospodarskih vezi s Turčijo, začenši z vprašanjem turizma," je dejal Putin po poročanju agencije AFP.

"IS si je za napad izbral Turčijo, saj meni, da je njena vlada neislamska in je stkala preveč prijateljske vezi z zahodnimi zavezniki in Natom. IS tudi čuti pritisk turških oblasti, ki napadajo njene enote znotraj same Turčije." V soboto, le nekaj dni pred torkovim samomorilskim napadom na letališči, so turške varnostne sile na meji s Sirijo ubile dva domnevna pripadnika IS-ja; eden od dvojice naj bi načrtoval samomorilski napad v Turčiji.

V preteklih letih so veliko napadov v Turčiji izvedli tudi pripadniki kurdskih upornikov, katerih cilj pa so bili turški policisti in vojaki, je še zapisal Gardner.

Napad na sobivanje različnih kultur
Novinar in publicist Ervin Hladnih Milharčič je v Odmevih dejal, da Turčija ne plačuje cene za svojo politiko, ki jo je sklenila z EU-jem, da je ustavila begunski val in privabila skrajneže na svoje ozemlje.

"Carigrad ni simbol zadrževanja beguncev. Carigrad je veliko metropolitansko mesto, ki je še kar dober primer sobivanja zelo različnih kultur, več religij, sedež patriarha Pravoslavne cerkve je na isti ulici, kot je sedež Komunistične partije Turčije ... Islamisti napadajo laično kulturo mesta, kjer je formula sobivanje," je dejal in dodal, da so skrajni islamisti po isti logiki "napadli Pariz, ki je dober primer sobivanja muslimanov in kristjanov s francoskimi državljani. Menim, da je tarča sama možnost, da ljudje, ki so ideološko zelo različni, živijo v istem mestu, to poskušajo razrušiti v državi, ki je delno destabilizirana."

Spomnimo. Napad na letališče Atatürk so v torek izvedli trije samomorilski napadalci, ki so se na kraj dogodka pripeljali s taksijem tako kot samomorilski napadalci na letališču v Belgiji. Začeli so streljati, nato pa so se razstrelili.

Moskva odpravila omejitve potovanj v Turčijo
Milharčič o turški politiki pomiritve z Izraelom in Rusijo