Bibeauja je ubil vodja varnostnikov v parlamentu. Foto: Reuters
Bibeauja je ubil vodja varnostnikov v parlamentu. Foto: Reuters
New York
Napadalca s sekiro so ubili policisti. Foto: Reuters

Bibeau je v sredo najprej ustrelil neoboroženega vojaka, ki je stražil pri nacionalnem vojnem spomeniku, nato pa se odpravil v parlament, kjer je bil ubit v strelskem obračunu z varnostniki. Ustreljeni vojak je pozneje zaradi poškodb umrl.

Napadalec je imel v preteklosti težave z mamili in kriminalom, osrednji motiv napada pa je verjetno zamuda pri izdaji potnega lista. Njegova mati je povedala, da je hotel odpotovati v Sirijo ali v Libijo, od koder je tudi njegov oče. Z materjo sta se po petih letih prvič znova videla pretekli teden, ko sta bila skupaj na kosilu.

Pred kratkim se je Bibeau spreobrnil v islam, a za zdaj ni nobenih dokazov o njegovih povezavah z islamskimi skrajneži na Bližnjem vzhodu. Kanadski zunanji minister John Baird je povedal, da so napadalca gotovo navdihnile skrajne ideje, a ni bil na seznamu opazovanih posameznikov in ga tudi ne morejo povezati s skrajno skupino Islamska država.

Sto Kanadčanov pri Islamski državi
Baird je v pogovoru za BBC vseeno izrazil zaskrbljenost zaradi velikega števila Kanadčanov, ki so se pridružili islamskim skrajnežem in odšli na bojišča v Siriji in Iraku. Po njegovih ocenah se tam bori okoli sto kanadskih državljanov.

Zdaj je tudi jasno, da je Bibeau deloval sam in ni bilo drugih strelcev, čeprav je policija takoj po njegovem strelskem pohodu sporočila, da bi bilo lahko napadalcev še več.

Napad je vsekakor opozoril na slabo varnost v kanadski prestolnici, saj je bila Ottawa v sredo ves dan v izrednem stanju in ozračju zmešnjave. Premier Stephen Harper je bil ob izbruhu streljanja v parlamentu in se skril v omaro oziroma majhen prostor v eni izmed parlamentarnih soban, poslanci pa so se razbežali na vse strani ali pa se zabarikadirali v sobe.

Napad s sekiro v New Yorku
Nenavaden napad se je zgodil v New Yorku, kjer je v četrti Queens moški s sekiro napadel dva policista, ki sta pozirala fotografu na ulici. Mimo je prišel neznanec in začel po njiju zamahovati s sekiro. Enega je ranil v roko, drugega pa zadel v tilnik. Pri tem je poškodoval še mimoidočo žensko.

Spopad sta opazila druga dva policista, ki sta potegnila vsak svojo pištolo in napadalca prerešetala. Ameriški mediji poročajo, da je bil napadalec privrženec skrajnega islama.