Izrael se je odločil silovito napasti Gazo. Foto: EPA
Izrael se je odločil silovito napasti Gazo. Foto: EPA
Han Junis
Po napadu v Han Junisu je Hamas sporočil, da so njihova tarča vsi Izraelci. Foto: EPA
Iron dome
Izrael je za prestrezanje raket razvil obrambni sistem Iron dome. Foto: EPA
Izrael
Nekateri pravoverni Judje so prišli na ogled izraelskih zračnih napadov na Gazo. Foto: Reuters

Izraelska vojska je sprožila letalsko operacijo na območju Gaze, od koder oboroženi Palestinci raketirajo jug Izraela. Samo od 12. junija naj bi izstrelili 300 raket, od tega več kot sto v noči s ponedeljka na torek, vendar žrtev ni bilo.

Okoli 30 raket je padlo na izraelsko ozemlje, nekatere pa je prestregel protiraketni obrambni sistem Iron dome, eno od njih, ki je letela proti Tel Avivu.

Cilj izraelskih napadov so pripadniki in infrastruktura palestinskega gibanja Hamas, ki nadzoruje Gazo. Izraelska vojska je v bližini palestinske enklave ob Sredozemskem morju namestila okrepitve in se pripravlja na vse mogoče scenarije, tudi na morebiten kopenski napad, zato so v ta namen že prižgali zeleno luč za vpoklic 40.000 rezervistov.

"Pripravljamo se na bitko proti Hamasu, ki se ne bo končala v nekaj dneh," je napovedal izraelski obrambni minister Moše Jalon in pojasnil, da je Izrael pripravljen razširiti operacije z vsemi razpoložljivimi sredstvi za napade na Hamas.

Na jugu Izraela so že razglasili izredne razmere. V pripravljenosti, da vkorakata, sta dve brigadi, ki se nahajata v bližini Gaze. Operacija naj bi potekala "v fazah" in ni časovno omejena.

Hamas je sporočil, da so raketo izstrelili tudi proti Haifi na severu Izraela, ki se nahaja 140 kilometrov od Gaze, kar je bil doslej najdaljši domet palestinskih raket. Sirene so se oglasile tudi v Jeruzalemu, ki jim je sledilo bobnenje, podobno eksplozijam.

"Tarča vsi Izraelci"
V najhujšem izraelskem napadu na Gazo je bomba domnevno zadela hišo lokalnega vodje v mestu Han Junis in ubila sedem ter ranila 25 ljudi. Med ubitimi in ranjenimi so tudi otroci.

Hišo je najprej preletelo brezpilotno letalo, nato pa jo je zadela raketa z lovskega letala F-16. V napadu na avtomobil v mestu Gaza so bili ubiti štirje pripadniki Hamasa, med njimi visoki poveljnik gibanja.

Tiskovni predstavnik Hamasa je po napadu v Han Junisu dejanje označil za "strahovit vojni zločin". Gibanje je sporočilo, da so po obsežni izraelski letalski operaciji zdaj tarča njihovih napadov vsi Izraelci, in posvarilo Izrael, da se "igra z ognjem".

Nove napetosti med Izraelci in Palestinci so izbruhnile, potem ko so izginili trije izraelski najstniki, ki so jih našli mrtve. Izrael je že v iskanju najstnikov izvajal nasilne preiskave in za smrt fantov obtožil Hamas, ki mu je napovedal maščevanje.

V domnevnem maščevalnem napadu judovskih skrajnežev je bil ubit 16-letnega Palestinec, ki so ga storilci še živega zažgali. Le nekaj dni po tem se je v javnosti pojavil še videoposnetek, na katerem so izraelski policisti pretepli 15-letnega palestinskega najstnika z ameriškim državljanstvom.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je od Izraela zahteval takojšnjo ustavitev letalskih napadov na Gazo in mednarodno skupnost pozval k takojšnjemu posredovanju za prekinitev spirale nasilja.

Arabska liga je že pozvala k izrednemu zasedanju Varnostnega sveta ZN na to temo, je sporočil generalni sekretar lige Nabil Al Arabi.

Izrael namerava vrniti udarec Hamasu
Izrael namerava vrniti udarec Hamasu