Slovenija in Italija imata skupen pogled na prihodnost, je dejal predsednik države Borut Pahor. Foto: EPA
Slovenija in Italija imata skupen pogled na prihodnost, je dejal predsednik države Borut Pahor. Foto: EPA
Pahor pri Napolitanu

Tako mu je pojasnil sam italijanski predsednik, ki se maja poslavlja s položaja. Odnose med državama so namreč "bremenili nekateri različni pogledi na preteklost", je pojasnil Pahor in dodal, da pa so pogledi na prihodnost skupni.

Oba predsednika sta naklonjena temu, da bi vladi obeh držav spodbudila k intenzivnejšemu gospodarskemu in kulturnemu sodelovanju.

Giorgio Napolitano in Borut Pahor sta se pogovarjala tudi o prihodnosti EU-ja in ugotovila, da so njuni pogledi podobni. Strinjala sta se, da je v času krize bistvenega pomena gospodarska rast, pri čemer težave sredozemskih držav, povezane z dolgovi, vplivajo na celoten EU, zato je nujna usklajena politika na področju javnih financ, temu pa mora slediti tudi nadaljnja politična integracija evropskih držav. Predsednika sta se strinjala, da je treba posebno pozornost nameniti tudi zaščiti manjšin v obeh državah.

Dolg seznam pogovorov in krajših srečanj
Predsednik države se bo v torek udeležil umestitvene maše novega papeža Frančiška, srečal se bo s slovenskim kardinalom Francem Rodetom in drugimi slovenskimi predstavniki v Vatikanu. Pahor bo govoril tudi s kardinalom Santosom Abrilom y Castellojem, nekdanjim apostolskim nuncijem Svetega sedeža v Sloveniji, z generalnim guvernerjem Kanade Davidom Johnstonom in z brazilsko predsednico Dilmo Rousseff, imel pa bo tudi več krajših srečanj s svetovnimi voditelji, med drugimi s podpredsednikom ZDA Josephom Bidnom in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem, so sporočili iz urada predsednika.

Pahor pri Napolitanu