Napolitano bi lahko odstopil po razpletu politične krize, ki je nastopila po nejasnem izidu februarskih parlamentarnih volitev. Foto: EPA
Napolitano bi lahko odstopil po razpletu politične krize, ki je nastopila po nejasnem izidu februarskih parlamentarnih volitev. Foto: EPA

87-letni Napolitano je prvi predsednik v zgodovini Italije, ki bo služil tudi drugi mandat. Kljub upokojitvi ga je parlament v soboto znova izvolil, potem ko strankam ni uspelo doseči soglasja o njegovem nasledniku.

Po prisegi na skupni seji zgornjega in spodnjega doma italijanskega parlamenta so ga poslanci pozdravili z gromkim aplavzom.

Napolitano je pred poslanci dejal, da ni nikoli računal na drugi mandat, vendar je v kandidaturo privolil zaradi občutka odgovornosti do svoje države.

Zdaj podobno predsednik pričakuje tudi od strank, ki jih je opozoril, da bodo sledile posledice, če strankarski veljaki v načrtovanih posvetovanjih o sestavi vlade ne bodo pripravljeni na sodelovanje.

Napolitano je obžaloval, da strankam v prejšnjem mandatu ni uspelo sprejeti reforme volilne zakonodaje, ki bi državi zagotovila politično stabilnost, kar je po njegovih besedah "neodpustljivo".

Že v nedeljo je Napolitano opozoril, da gre za "kritičen čas" za Italijo. "Vsi moramo imeti pred očmi eno stvar, kot sem to poskušal imeti jaz - težko situacijo v državi," je poudaril po razglasitvi uradnih izidov glasovanja.

Napolitano naj bi v prihodnjih tednih razkril, kako se bo spopadel s političnim patpoložajem, ki v Italiji vlada vse od februarskih parlamentarnih volitev. Levosredinski tabor je sicer zmagal, vendar potrebuje za večino v senatu koalicijsko partnerico. Dogovora za zdaj ni na vidiku.