V konfliktu v Siriji je do zdaj umrlo več kot 10.000 ljudi, večinoma civilistov. Foto: EPA
V konfliktu v Siriji je do zdaj umrlo več kot 10.000 ljudi, večinoma civilistov. Foto: EPA
Javljanje Erika Valenčiča iz Sirije

"Opazovalci ne bodo odhajali na patrulje in bodo ostali na svojih trenutnih lokacijah do nadaljnjih obvestil," je v izjavi sporočil vodja opazovalne misije general Robert Mood in pojasnil, da naraščajoče nasilje ovira delo 300 neoboroženih opazovalcev ZN-a v okviru mandata.

V skladu z mandatom je naloga opazovalcev nadzor nad premirjem, v katerega so režim predsednika Bašarja Al Asada in uporniki privolili 12. aprila.

"Zamrznitev misije bomo preverjali vsak dan in operacije se bodo nadaljevale, ko bodo razmere dovoljevale izvajanje nalog v okviru mandata," je še povedal Mood.

Prejšnji teden so na vozilo z opazovalci ZN-a celo streljali, medtem ko so jim Asadovi privrženci preprečili dostop do mesta Hafeh, ki je bilo tarča napada vladnih sil.

Kljub sprejetju premirja se v zadnjih dveh mesecih razmere niso umirile in v nasilju je umrlo več sto ljudi, med njimi civilisti, vojaki in uporniki.

Mirovni načrt posebnega odposlanca ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana predvideva ustavitev nasilja in umik težkega orožja z naseljenih območij, vendar sta premirje kršili obe strani.

Javljanje Erika Valenčiča iz Sirije