180-milijonska država z jedrskim orožjem se spopada z gospodarsko stagnacijo in vrsto konfliktov, ki obremenjujejo muslimansko deželo ob reki Ind. Foto: EPA
180-milijonska država z jedrskim orožjem se spopada z gospodarsko stagnacijo in vrsto konfliktov, ki obremenjujejo muslimansko deželo ob reki Ind. Foto: EPA
Pakistan - nasilje v Peševarju
Volilno kampanjo spremlja nasilje, a tokrat za spremembo vojska omogoča, da se normalno izvedejo volitve, s katerimi bo prvič v zgodovini Pakistana civilna vlada nasledila civilno vlado. Foto: EPA

Medtem ko je na zadnjih volitvah leta 2008 slavil progresistični tabor na čelu s Pakistansko ljudsko stranko (PPP), stranko ubite premierke Benazir Buto, se zmaga letos obeta desni sredini, ki jo zastopata Muslimanska liga (PML-N) nekdanjega premierja Navaza Šarifa in stranka PTI nekdanjega igralca kriketa Imrana Kana. Za favorita velja jeklarski magnat Šarif, ki naj bi se tako že tretjič doslej povzpel na premierski položaj.

Močno poostrena varnost
Več kot 86 milijonov pakistanskih volivcev bo izbiralo 342 članov narodne skupščine in tudi svoje predstavnike v štirih pokrajinskih skupščinah. Za varnost na okoli 70.000 voliščih skrbi prek 600.000 pripadnikov varnostnih sil.

Odklon od ZDA in razvoj revne države
V ospredju predvolilne kampanje so bile slabe gospodarske razmere, energetska kriza, zaradi katere so prebivalci Pakistana kar do 20 ur dnevno brez elektrike, korupcija in odnos Pakistana do nepriljubljenih ZDA.

V kampanji je bil govor tudi o nujnosti razvoja osnovnih storitev v državi, ki šteje 180 milijonov ljudi, med katerimi jih okoli 30 odstotkov živi pod pragom revščine, približno polovica pa je nepismenih.

Krvava volilna kampanja
Začetek volitev v Pakistanu je zaznamovalo nasilje. V dveh bombnih napadih v Karačiju je namreč umrlo najmanj enajst ljudi, prek 30 je bilo ranjenih. V zadnjih tednih je v predvolilnem nasilju umrlo prek 130 ljudi, med drugim so ugrabili tudi kandidata Alija Haiderja, sina nekdanjega premierja Jusufa Reze Gilanija.