Svet
DR Kongo
Vladne sile naj bi se znesle nad domačini, zločinov pa obtožujejo tudi krajevno milico. Foto: Reuters

Dodaj v

Nasilje v Kongu zahtevalo na tisoče življenj

Krajevna milica si prizadeva za izgon vladnih vojakov
20. junij 2017 ob 17:50
Kinšasa - MMC RTV SLO, Reuters, STA

V spopadih med varnostnimi silami in uporniško milico v osrednjem delu Demokratične republike Kongo je bilo po navedbah diplomatske misije Katoliške cerkve od decembra lani ubitih več kot tri tisoč ljudi.

Cerkveni predstavniki so se pri svojem poročilu o nasilju v odročni pokrajini Kasai, ki meji na Angolo, zanašali na svoje vire, ki so povedali, da je vladna vojska uničila deset vasi v času kampanje proti krajevni uporniški milici Kamuina Nsapu. Tudi ta je odgovorna za smrt več sto ljudi, uničene vasi in napade na cerkveno lastnino, s čimer so uporniki želeli z območja pregnati vladne sile.

Spopadi v pokrajini so izbruhnili avgusta lani, ko je vojska ubila krajevnega starešino, ki se je zavzemal za umik vladnih sil, saj bi morali za varnost po njegovem mnenju skrbeti krajevni voditelji.

Nasilje je sovpadlo z odločitvijo predsednika Josepha Kabile, da ostane na oblasti tudi po decembru 2016, ko se mu je iztekel drugi predsedniški mandat. Kasai je sicer utrdba opozicije.

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid al Husein je oblasti v Kinšasi obtožil, da podpirajo novo milico, ki je v zadnjih dveh mesecih pobila in pohabila več sto vaščanov.

"Skrbita me ustanovitev in oboroževanje milice Bana Mura, ki naj bi jo domnevno v boju proti upornikom Kamuina Nsapu podprle oblasti," je dejal Zeid in opozoril na grozotne napade milice na civiliste iz etničnih skupin Luba in Lulua.

Otroci brez okončin
Tiskovni predstavnik ZN je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da ni jasno, ali milico podpirajo lokalne ali državne oblasti.

Zeid je Svetu ZN-a za človekove pravice opisal grozote, ki so jih videli na terenu. Milica naj bi streljala na vaščane, jih zažgala in po njih udarjala z mačetami. "Moja ekipa je videla otroke, stare tudi le dve leti, ki so brez okončin, saj so jim jih odsekali. Veliko dojenčkov je imelo rane, ki so jih povzročile mačete, in opekline," je dejal Zeid.

Zeid je Svet ZN-a za človekove pravice ponovno pozval k mednarodni preiskavi nasilja v DR Kongu. Že začetek junija je Zeid tamkajšnje oblasti obtožil neresnosti pri preiskavi spirale nasilja v pokrajini Kasai. Svet ZN-a za človekove pravice je pozval k uvedbi mednarodne preiskave zaradi usmrtitev, umorov otrok in njihovega rekrutiranja ter spolnega nasilja v regiji.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
los-t
# 20.06.2017 ob 18:59
Plemenske vojne...Afrika je 500 let zadaj, samo ne zdaj mene za to kriviti...
patriot1970
# 20.06.2017 ob 21:45
komsomolec
# 20.06.2017 ob 20:51
.......rudna bogastva in zahodni neokolinizatorji in RKC netijo plemenske spopade.


....uh,....vedno, vedno, je kriv beli človek! Ko se nekdo razstreli sredi Evrope, ko nekdo utone v Sredozemskem morju, ko sunit napade šiita, ko šiit napade sunita, ko se v neki vasi sredi Afrike spopadejo dve plemeni,..vedno je kriv beli človek!
In tudi ko pošlje humanitarno pomoč v Afriko, ko gradi šole v Afriki, ko izobražuje mlade Afričane,....ni humanitarec ampak neokolinizator!
Prosim nehajte že no!
patriot1970
# 20.06.2017 ob 21:34
Ramus
# 20.06.2017 ob 18:41
Otroci brez okončin
Leopold belgijski, eden najhujših evropskih klavcev je očitno pustil nepozaben pečat,...


Ja, tudi v Evropi so bili med kolonializmom in po njemu težki in kruti časi;..........ampak Evropa je po 2 svetovni vojni veliko naredila (kot vse kaže celo preveč) na človekovih pravicah!
Naj zveni še tako ........mogoče bi bilo ljudem v Kongu boljše če bi ostali kolonija!
DrMinistr
# 20.06.2017 ob 20:06
Nobenega zgražanja v OZN in kazanja slik pohabljenih otrok, nobenega londonskega observatorija...nič od tega. Ampak ja, ima @lost-t prav, če je taka mentaliteta, je težko karkoli spremniti..
sagoza
# 20.06.2017 ob 20:47
plemenske vojne hehe, dajte raje kaj napisati kaj o diamantih v Kongu in židih ki destabilizirajo to državo da se dokopljejo do teh diamantov.
Belina
# 21.06.2017 ob 09:54
http://mediaroots.org/congos-resource-curse-us-backed-atrocities-refugee-industrial-complex/

V zadnjih 20 letih Konga, ubijejo 3 milijone otrok, mlajših od 5 let!!! Mislim, da če bi bili druge polti in verske orientiranosti, bi to vsi vedeli, saj bi o tem govorili vsak dan.
Ker pa vas večina razmišlja iz urejenega in mirnega okolja, potem tudi lahko pričakujemo odgovore češ da so si sami krivi, da so plemenske vojne tiste, ki predstavljajo srčiko problema in da kaj bi jaz rad, mi je dejala ena aktivistka, saj pa Slovenija ni v Afriki. Bravo....
Vojaško-industrijski kompleks obstane brez rud, ki se nahajajo v Kongu, to je dejstvo. Se spomnite, kako je v 70.letih v ZDA proizvodnja barvnih TVjev obstala in to zaradi stavke in upora v enem izmed glavnih rudnikov? Seveda so Anglo Saksonci nato stvar hitro pripeljali do demokratičnega konca, izvedli so pokol. MMC pa vaš heroj Kagame, katerega ljudje v Afriki poznajo pod imenom Klavec Velikih jezer, je v Kongu nadaljeval pokole ko je končal v Ruandi, 4 milijone ubitih natančnje. Da bi se to zgodilo izbranemu ljudstvu, kake reakcije bi bile? Aja saj še vedno so, pa je minilo že več kot 70 let. Maska Sionizma..
Kar se zgodi v Kongu, je prej dogovorjeno v "McCainlandu", Arizoni, ZDA, tam med drugim izšolajo večino bodočih afriških voditeljev.
Od vseh pozabljen, od vseh uporabljen....
Murko
# 21.06.2017 ob 08:03
Kongo pač - večni raj na zemlji.
Gepard007
# 21.06.2017 ob 07:01
Milico, ki počne takšne grozote je potrebno iztrebiti!!
oziris.va
# 20.06.2017 ob 22:37
Tudi to je eden od načinov, da se kontrolira prekomerna nataliteta.
tedy123
# 20.06.2017 ob 21:06
21. stoletje ????? Banda, svetovna dvolična !!!???
Bivši uporabnik
# 21.06.2017 ob 12:25
Vsi vemo zakaj se je to zgodilo. Ker je Trump prodal za 300 milijard orozja SA. A ne klipan? To nima nobene veze s tem, da so dolocene kulture pac milo receno primitivno zarukane.
GORILA
# 21.06.2017 ob 08:23
@patriot1970
....uh,....vedno, vedno, je kriv beli človek! Ko se nekdo razstreli sredi Evrope, ko nekdo utone v Sredozemskem morju, ko sunit napade šiita, ko šiit napade sunita, ko se v neki vasi sredi Afrike spopadejo dve plemeni,..vedno je kriv beli človek!

...ko se nekdo razstreli sredi Evrope in je bel, a ni logično, da je kri bel človek?
komsomolec
# 20.06.2017 ob 20:51
rudna bogastva in zahodni neokolinizatorji in RKC netijo plemenske spopade.
Po koncu 2. sv vojne je levica, komunisti vodila Afriko iz kolonializma in v samostojnost. Zahod je zato podkupil vojske in plemenske starešine, đihadiste, da so pobili levico, uvedli korumpirane diktature in zahodu omogočili neomejeno izkoriščanje kontinenta. Zato tudi val migrantov , ki bežijo iz bede v Evropo.
Ramus
# 20.06.2017 ob 18:41
Otroci brez okončin

Leopold belgijski, eden najhujših evropskih klavcev je očitno pustil nepozaben pečat,...
Kazalo