Med žrtvami Natovega napada naj bi bili tudi udeleženci neke poroke. Foto: EPA
Med žrtvami Natovega napada naj bi bili tudi udeleženci neke poroke. Foto: EPA

V napadu Natovih letal v vzhodnoafganistanski provinci Logar je bilo v noči na sredo po navedbah afganistanskih oblasti ubitih 18 civilistov, med njimi več otrok in žensk.

Allen je obiskal omenjeno provinco in osebno izrekel sožalje prebivalcem vasi, v kateri je napad zahteval življenja, in predstavnikom tamkajšnjih oblasti. Allen je Afganistancem sporočil, da se jim opravičuje in da bodo naredili vse, da bi "se primerno oddolžili svojcem ubitih".

Namen napada je bil ujeti nekega tamkajšnjega voditelja talibanov.

Uporniki preprečili, da bi zapustili domove
Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je zračni napad obsodil in ga označil za "neopravičljivega". Zračni napadi zavezniških sil, katerih žrtve so pogosto civilisti, so že večkrat poskrbeli za slabo voljo v Kabulu in jezo med Afganistanci.

Severnoatlantsko zavezništvo je doslej vztrajalo, da so bile žrtve napada le afganistanski uporniki, z obiskom Allena pa je prvič priznal, da so bili v sredo res ubiti tudi civilisti.

Afganistanski zdravnik, ki je pregledal trupla in se pogovarjal z očividci, je dejal, da naj bi uporniki civilistom namerno preprečili, da bi med spopadi zapustili svoje domove.