Nazarbajev si je že leta 2011 s predčasnimi volitvami utrdil položaj. Takrat je zanj glasovalo skoraj 96 odstotkov volivcev. Foto: Reuters
Nazarbajev si je že leta 2011 s predčasnimi volitvami utrdil položaj. Takrat je zanj glasovalo skoraj 96 odstotkov volivcev. Foto: Reuters
Kazahstan
Pred uvedbo demokratičnih reform si Nazarbajev po lastnih trditvah želi zagotoviti stabilnost države. Foto: Reuters
Nazarbajevu verjetno še en mandat

Predsedniške volitve bi morale potekati prihodnje leto, a se je Nazarbajev odločil za predčasno izvedbo in pojasnil, da je bila "zahteva ljudstva po volitvah premočna".

Nazarbajev je volil v prestolnici Astana, kjer so njegovo oddajo glasu pospremili s ploskanjem. "Prepričan sem, da bodo Kazahstanci prvenstveno volili za stabilnost," je ob oddaji glasu dejal Nazarbajev.

Izide volitev naj bi sicer objavili v ponedeljek, a je ponovna izvolitev 74-letnega samodržca, ki je na čelu Kazahstana vse od razpada Sovjetske zveze, le formalnost. Nasproti sta mu namreč stala le dva šibka nasprotnika, ki ju nihče ne obravnava kot resna tekmeca.

Prvi protikandidat Turgun Sisdikov prihaja iz komunistične partije, drugi, vodja sindikatov Abelgazi Kusainov, pa je sicer tudi član Nazarbajeve stranke Nur Otan, ki v parlamentu prevladuje s 83 od 98 mandatov. Oba bolj kot za nasprotnika veljata za provladna politika.

Taktiziranje pri volitvah
V odločitvi za predčasne volitve poznavalci vidijo taktiziranje Nazarbajeva, ki si ob vse težjih gospodarskih razmerah v državi želi čimprejšnje osvojitve novega petletnega mandata, da bi se lahko lotil nepriljubljenih ukrepov, kot so množična odpuščanja, zniževanje plač in devalvacija nacionalne valute tenge.

V zadnjih mesecih med prebivalci narašča nezadovoljstvo, predvsem zaradi porasta cen, pri čemer so vse dražji domači izdelki, saj so kazahstansko tržišče preplavili ceneni ruski izdelki, odkar je država v Evrazijski gospodarski zvezi, v kateri je poleg Rusije še Belorusija.

Eden izmed razlogov za razpis volitev je tudi poskus utišanja govoric o morebitnem nasledniku Nazarbajeva na položaju predsednika.

Gospodarski preporod
Nazarbajev je pred volitvami obljubljal nadaljevanje gospodarske in socialne stabilnosti v državi, ki večino prihodkov ustvari s črpanjem nafte in plina.

Predsednik Kazahstana je Nazarbejev postal že aprila leta 1990, še preden je razpadel sovjetski imperij in je država leto dni pozneje postala neodvisna.

Zaslužen je za uvedbo tržnih reform in preobrazbo dežele step v drugo največje gospodarstvo med nekdanjimi sovjetskimi republikami. Med njegovo vladavino je Kazahstan vzdrževal dobre odnose s sosednjima Rusijo in Kitajsko, s katerima deli dolgo mejo, kot tudi z ZDA in Evropsko unijo.

Organizacije za človekove pravice in zahodne države Nazarbajeva obtožujejo sistematičnega zatiranja opozicije in kritičnih glasov v družbi. Večina političnih nasprotnikov predsednika je končala za zapahi ali pa pobegnila v tujino. Še nobene volitve do zdaj niso dosegle mednarodnih standardov, na prejšnjih leta 2011 je Nazarbajev slavil s 96 odstotki glasov.

Nazarbajevu verjetno še en mandat