S knjigami, dokumentarnimi filmi in medijskimi zapisi skuša Križnar okrepiti zavest o nujnosti zaščite staroselskih ljudstev v Sudanu. Foto: MMC RTV SLO
S knjigami, dokumentarnimi filmi in medijskimi zapisi skuša Križnar okrepiti zavest o nujnosti zaščite staroselskih ljudstev v Sudanu. Foto: MMC RTV SLO
Gostje spletne klepetalnice
Zvone Šeruga, Tomo Križnar, Arne Hodalič in Boštjan Videmšek (v smeri urinega kazalca).

V teorijah zarot, ki jih spremljam kot poezijo, slutim kar nekaj resnice, zato ker povsod po planetu čutim, kako izginjata zaupanje in spoštovanje Človeka, je v klepetalnici MMC-ja dejal Tomo Križnar.

Slovenski popotnik in humanitarni aktivist je odgovarjal na vprašanja uporabnikov, ki jih je najbolj zanimalo delovanje humanitarnih organizacij na kriznih žariščih, še posebej v Afriki, kjer je Križnar zadnja leta najbolj dejaven. Po njegovih besedah so kamere, ki so jih v sodelovanju s slovensko humanitarno organizacijo HOPE poslali v Nubske gore, na območje Modrega Nila in v Darfur v spremenile marsikaj v tem delu sveta.

Celoten klepet si lahko preberite tukaj.

"Brez tega sistema, ki ga podpiramo brez vsake politike in izključno civilna iniciativa, ne bi vedeli nič. Domačini trdijo, da zato ni več najhujših grozodejstev, kot so paranje trebuhov nosečnicam in natikanje nedonošenčkov na kole. Tudi o posilstvih ni več toliko poročil," je dejal, a hkrati bridko priznal, da vojna na žalost teče naprej, saj ta koristi gospodarskim interesom po svetu.

Križnar je izredno kritičen do delovanja humanitarnih organizacij in pravi, da se z donacijami financirajo vohunjenje, tihotapljenje mineralov, hujskanje različnih upornikov, tudi s kolonizacijo posameznih področij. "Niti za eno dobrodelno organizacijo ne upam dati roko v ogenj, da ne sledi tudi svojim interesom," je bil kot vedno neposreden gost spletne klepetalnice.

Na vprašanje, kako gleda na trenutno stanje po svetu, je Križnar odgovoril, da elite počnejo vse, da bi preprečile novo francosko revolucijo. "Dovolj nespametni smo, da slepo sledimo razčlovečevanju, ki nam ga elite sugerirajo skozi medije in praktično vso zahodno kulturo in umetnost."

In zakaj se je Križnar iz popotnika prelevil v humanitarnega aktivista. "Zato, ker sem stopil na mino in začutil trpljenje. In ne morem več samo gledati lepih punc, krasnih rož'c in sončnih zahodov," je pojasnil.

Križnar je v klepetalnici še zaupal, kaj si misli o Georgeu Clooneyu in Zvonetu Šerugi, katerega politika ceni in kam se bo znova odpravil jeseni.

"Slovenske stopinje po svetu"
V spletni klepetalnici avgusta ob torkih v okviru teme "Slovenske stopinje po svetu" gostimo štiri svetovne popotnike, ki potujejo, da bi našli človeka, resnico, lepoto in navdih.

20. avgust: Novinar Boštjan Videmšek je poročal skoraj z vseh kriznih žarišč po svetu. Svoja doživetja s "črte terorja" v desetletju po 11. septembru je opisal v knjigi Vojna terorja, tik pred izidom pa je njegovo novo delo, ki bo govorilo o islamski revoluciji in evropski krizi.

27. avgust: Arne Hodalič je fotograf, popotnik, novinar, potapljač in jamar. Kot edini slovenski fotograf je v ameriški izdaji revije National Geographic objavil zgodbo iz Slovenije, in sicer fotoreportažo o arheoloških zakladih v Ljubljanici. Ob 25. obletnici njegovega prvega fotografskega obiska Indije je na Ljubljanskem gradu na ogled razstava njegovih fotografij.

6. avgusta je bil gost Zvone Šeruga, svetovni popotnik, novinar in fotograf. O svojih popotniških doživetjih v zadnjih 30 letih je napisal že devet knjig, zadnja ima naslov Popotnik. Zase pravi, da potuje k ljudem. Čim bolj drugačnim, čim bolj nenavadnim, čim bolj odmaknjenim.