Vodja laburistov Jeremy Corbyn med govorom za Veliko Britanijo v EU-ju na londonski univerzi. Foto: EPA
Vodja laburistov Jeremy Corbyn med govorom za Veliko Britanijo v EU-ju na londonski univerzi. Foto: EPA

Corbyn, ki je na referendumu leta 1975 glasoval proti članstvu v EU-ju, je dejal, da članstvo zdaj podpira zaradi zaščite, ki jo zagotavlja delavcem, porabnikom in okolju.

Članstvo v EU-ju prineslo naložbe in službe
Ob pozivu volivcem, še posebej mladim, k udeležbi na referendumu, je poudaril, da Laburistična stranka podpira obstanek v EU-ju, ker so prepričani, da je članstvo "prineslo naložbe, službe in zaščito delavcev, porabnikov in okolja ter pomeni najboljšo možnost za spoprijemanje z izzivi 21. stoletja".

"Laburisti smo prepričani, da je glas za v interesu britanskega naroda," je dejal občinstvu na londonski univerzi ter pojasnil, da je imel dolge pogovore z voditelji Unije o prispevku EU-ja k socialni pravičnosti, okolju in trgovini.

Corbyn poudaril, da Evropa potrebuje spremembe
Kljub temu ostaja zelo kritičen do njenih pomanjkljivosti. Poudaril je,da si hkrati prizadevajo za reformo EU-ja. "Evropa potrebuje spremembe, dosežejo pa se lahko samo v sodelovanju z našimi zaveznicami," je poudaril. "Moramo si prizadevati za reformo v Evropi, za katero vlada premierja Davida Camerona nima nobenega interesa, imajo pa ga številni po Evropi," meni Corbyn.

Uraden začetek kampanje "za Veliko Britanijo v EU-ju" v petek
Premier Cameron je za junij sklical referendum, potem ko je vrh EU-ja februarja letos dosegel dogovor o britanskih zahtevah za obstanek v povezavi. Sam premier si prizadeva za obstanek v Uniji, glavni zagovorniki t. i. Brexita pa so v desnem krilu njegove konservativne stranke in v evroskeptični stranki Ukip. Uradno se bo kampanja pred referendumom začela v petek.