Somalci so ob nenehnih spopadih in zlorabah tudi žrtve lakote. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da takojšnjo pomoč v obliki hrane potrebuje 2,8 milijona ljudi. Foto: EPA
Somalci so ob nenehnih spopadih in zlorabah tudi žrtve lakote. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da takojšnjo pomoč v obliki hrane potrebuje 2,8 milijona ljudi. Foto: EPA

HRW je v svojem poročilu zapisal, da civilisti najbolj trpijo ne le zaradi lakote, temveč tudi zato, ker jih nobena stran ne zaščiti. Organizacija islamistično skupino Al Šabab obtožuje neizprosne brutalnosti, vladne enote pa izvajanja poljubnih aretacij in pridržanj. Kritična je tudi do Zahoda, ker ne izvaja dovolj pritiska za končanje zlorab. V poročilu z naslovom Ne veš, koga bi krivil vse strani poziva h končanju zlorab nad civilisti in k zagotavljanju dostopa pomoči do Somalcev.

Nasilje prispeva k lakoti
Avtor poročila Ben Rawlence je za BBC povedal, da Al Šabab vsak dan izvaja brutalno nasilje na območjih pod svojim nadzorom, med prebivalstvom pobira davek za dostop do vode, nasilno rekrutira moške, ki ne morejo gojiti pridelka, in humanitarnim agencijam omejuje dostop na območje.

"Al Šabab mora nositi breme odgovornosti za to, kako je bojevanje privedlo do kršitev človekovih pravic, kar je prispevalo k lakoti," je povedal Rawlence. Somalija se skupaj s preostalimi državami na vzhodu Afrike spopada s hudo sušo in lakoto.

Odgovorna tudi prehodna vlada
Rawlence meni, da bi morali podporo prehodni zvezni vladi (TFG) vezati na zahtevo po spoštovanju človekovih pravic ter izboljšati odgovornost njenih varnostnih sil in vlade. Predstavnik TFG-ja je zanikal obtožbe in zatrdil, da je organ predan človekovim pravicam. "Ko skušaš obnoviti vladanje zakona in red se določene stvari dogajajo; kolateralna škoda se dogaja ne le v Somaliji, temveč v vseh delih sveta, kjer so težave in vojna," je dejal Abdi Rašid Aseed.

Zlorabe Somalcev tudi zunaj države
Somalija je brez učinkovite vlade že 20 let, večji del osrednjega in južnega ozemlja pa nadzira islamistična milica Al Šabab, ki je povezana z Al Kaido in je uvedla strogo spoštovanje šeriatskega prava. Okoli 1,4 milijona ljudi je razseljenih znotraj države, na sto tisoče pa jih je pred boji in pomanjkanjem hrane zbežalo v sosednje države. Rawlence pri tem omenja, da imajo tisti prebivalci Somalije, ki zbežijo iz države, nadaljnje težave, vključno s posilstvom in izsiljevanjem, ki naj bi ju domnevno izvajali kenijski policisti.