Protestov so se udeležili predvsem mladi in islamisti. Foto: Reuters
Protestov so se udeležili predvsem mladi in islamisti. Foto: Reuters

Policija je ob podpori vojske v nedeljo vdrla na trg Tahrir v središču egiptovske prestolnice in skušala s solzivcem ter gumijastimi naboji razgnati protestnike, ki se zavrnili poziv, naj zapustijo trg, kjer so se zbrali, da bi zahtevali hitrejši prenos oblasti z vojske na civilno vlado.

Protestniki so se na trgu zbrali že v petek in nato še v soboto, ko sta v spopadih s policijo umrla dva človeka, eden v Kairu in eden v Aleksandriji. Nekatere izmed žrtev sobotnih in nedeljskih spopadov so umrle zaradi zadušitve, so povedali zdravniki. O spopadih med policijo in protestniki so poročali tudi iz drugih egiptovskih mest.

Notranje ministrstvo je sporočilo, da policija proti demonstrantom ni uporabila strelnega orožja, temveč le "zakonita sredstva", kot je solzivec. Priče poročajo, da so policisti z gumijastimi naboji merili v glave protestnikov in najmanj eden je zato izgubil oko.

Protestniki od vojske zahtevajo hitrejši prenos oblasti na civilno vlado in sojenje odgovornim za nasilno zatrtje februarskih protestov proti Mubaraku. Demonstranti deset dni pred volitvami, prvimi po padcu Mubaraka na začetku leta, opozarjajo, da želi vojska na vsak način ohraniti oblast v državi.

Na trgu so protestniki vzklikali gesla proti vodji vladajočega egiptovskega vojaškega sveta Huseinu Tantaviju in ga pozivali k odstopu.

Zmaga se obeta islamistom
Volitve se bodo začele 28. novembra, zmago pa si lahko obeta Muslimanska bratovščina oziroma njena stranka Svoboda in pravičnost. Stranka nasprotuje smernicam, ki jih prehodna egiptovska vlada predlaga za oblikovanje nove ustave, saj naj bi utrjevale že tako veliko moč vojske. Vojska naj bi oblast v državi dokončno predala po predsedniških volitvah, katerih datum pa še ni določen.